От НПО-то на Цветанов: Ставаме по-зависими от Москва - 24novini.bg

От НПО-то на Цветанов: Ставаме по-зависими от Москва

Анализатори от организацията на Цветанов твърдят, че с проектите за "Турски поток" и АЕЦ "Белене" България ще има по-голяма зависимост от Русия. Анализатори от организацията на Цветанов твърдят, че с проектите за "Турски поток" и АЕЦ "Белене" България ще има по-голяма зависимост от Русия. Архив
14.11.2019 | 18:00
(0 гласа)

Неправителствената организация Евро-атлантически център за сигурност (ЕАЦС), който бе създаден от бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, се обяви срещу изграждането на АЕЦ "Белене" и газопровода Турски поток.

 

 

В своя позиция, публикувана в социалната мрежа Фейсбук, от организацията твърдят, че

двата енергийни проекта имат притеснително влияние върху енергийната сигурност на България.

"За по-малко от шест месеца се проведоха всички процедури, издадоха се всички разрешителни, подписа се договор и се направи първа копка", припомнят от ЕАЦС бързото подписване на договор за строителството на продължението на „Турски поток“ през територията на България.

"Стойността на договора е над 1.1 млрд. евро. Дължината на трасето е 474 км. Според договора, строителството ще завърши за рекордните 250 календарни дни за линейната част. Финансиране за проекта обаче липсва, а по тръбата ще тече само руски газ", допълват от НПО-то на Цветанов. 

От организацията твърдят, че

"нито Булгартрансгаз, нито дружеството майка БЕХ могат да изтеглят заем на такава голяма стойност."

"Поради тази причина, условията на договора предвиждат сумата да се плати от приходите от транзит в срок от 10 години след пускането на тръбата в експлоатация", допълват от Евро-атлантическия център за сигурност.

По думите им това означава, че "обслужването на дълга ще зависи от пренесените количества и цена."

"Ако Газпром реши да не използва тръбата и тя остане празна, Булгартрансгаз ще трупа задължения, които няма да може да обслужва. Логично е при неплащане кредиторът да опита да придобие дружеството и неговите активи. Тази ситуация създава предпоставки за

диспропорционално увеличаване на руското влияние в политическия и икономическия живот в страната ни, както и риск от пълна зависимост на българския газов оператор Булгартрансгаз от Газпром",

посочват в публикацията си от ЕАЦС.

От организацията на Цветанов се притесняват и от проекта за АЕЦ "Белене".

"През последните месеци правителството даде редица сигнали за възобновяване на проекта и привличане на руски и китайски инвеститори. Важно е в този контекст да се съхрани решението на Народното събрание. В противен случай, ако българското правителство даде гаранции за инвестицията на руската страна, рискуваме българската енергетика да бъде поставена в пълна зависимост от Русия", подчертават те.

"Същевременно не бива да подценяваме факта, че в сферата на атомната енергетика не е толкова важно кой притежава реакторите, а кой притежава технологията и може да преработва ядрения отпадък от работата на тези реактори", допълват от организацията на Цветанов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...