Парламентът разглежда окончателно промени за е-услугите - 24novini.bg

Парламентът разглежда окончателно промени за е-услугите

Народните представители ще разгледат на второ четене промени в Закона за електронните услуги, с които е-услугите трябва да станат по-достъпни и по-сигурни. Народните представители ще разгледат на второ четене промени в Закона за електронните услуги, с които е-услугите трябва да станат по-достъпни и по-сигурни. Архив
14.11.2019 | 08:00
(0 гласа)

Първа точка в дневния ред на народните представители за днес е второ четене на промени в Закона за електронното управление.

 

 

Според мотивите, описани към законопроекта от вносителите му,

измененията имат за цел да осигурят по-голяма сигурност при използването и предоставянето на електронни административни услуги

на гражданите и организациите, предвид приети изменения в Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Текстовете, които през септември бяха приети на първо четене, предвиждат редица изменения, сред които включване на органите на съдебната власт като субекти на Закона за електронното управление, предвид тяхната роля за развитието на електронното управление, интеграция и оперативна съвместимост на информационните системи на законодателната и изпълнителната власт и синхронизиране със съответните разпоредби в АПК, гарантиране на сигурен, надежден и проследим канал за подаване на електронни документи и заявяване на електронни административни услуги.

Със законопроекта се променят и правомощията на председателя на Държавна агенция „Електронно управление“

с цел изпълнение на Стратегията за електронно управление, ефективен контрол и прилаганена архитектурата на е-управление.

С промените в Закона за електронното управление се предвиждат и

изисквания за по-голяма достъпност на уебсайтовете и мобилните приложения за потребителите и по-специално за хората с увреждания.

Законопроектът предлага отпадане на разпоредбите, свързани с Държавно предприятие „Единен системен оператор“, като дейностите по системна интеграция се възлагат на „Информационно обслужване“ АД.

Пленарното заседание депутатите ще продължат с първо четене на промени в Закона за рибарството и аквакултурите и второ четене на промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...