Приеха на първо четене Бюджет 2020 - 24novini.bg

Приеха на първо четене Бюджет 2020

Депутатите приеха на първо четене Закона за държавния бюджет на България през 2020 година. Депутатите приеха на първо четене Закона за държавния бюджет на България през 2020 година. Архив
13.11.2019 | 14:31
(0 гласа)

Със 126 гласа "за", 92 гласа против и нито един "въздържал се" депутатите приеха на първо четене Закона за държавния бюджет на България през 2020 година.  

 Преди откриването на дебатите за законопроекта, министърът на финансите Владислав Горанов подчерта, че във финансовата рамка за следващата година са предвидени 610 млн. лв. повече за образование, половин милиард лева повече за здравеопазване, допълнително 590 млн. лв. за пенсии, 196 млн. лева повече за социални помощи и обезщетения. 

"Очакваме да намалим безработицата, средната заплата да достигне 1500 лева и да се постигне заложената програма за удвояванена заплатите на педагогическия персонал", подчерта Горанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че "Бюджет 2020 година не решава основните проблеми - демографска криза, здравеопазване, доходи и бедност, образование, икономикa."

"Оценяваме Бюджет 2020 година като бюджет на застоя", категорично заяви соцлидерката

и допълни, че между първо и второ четене на Бюджет 2020

от БСП ще внесат алтернативен бюджет - Бюджет на развитието. 

Нинова обясни, че в него ще са заложени семейно подоходно облагане, стимулиране на раждането на второ и трето дете, преизчисляване на пенсии, покриване на разходите в държавните и общинските болници, лечебните заведения да не са търговски дружества, намаляване на ДДС на лекарствата и други. 

Славчо Атанасов от ВМРО призова министъра на финансите Владислав Горанов да не увеличава данъците на общините, защото това е било грешка, която Симеон Дянков е допуснал.

В отовор на това председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че 

"това, което г-н Атанасов заяви не е в стил "На всекиго според потребностите, от всекиго според възможностите", а е в стил "На всекиго според потребностите, от никого нищо". 

Тя заяви още, че

"имаме фундаментални различия в гледната точка на ГЕРБ и БСП за начина, по който да се развива икономиката."

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че "и в  Бюджет 2020, както в минали бюджети, няма реформи." 

"Липсват реформи, а това ще предизвиква критика всеки път, в който говорим за реформи. Ако има реформи, то те не са резки, а сега е времето за реформи", заяви той и допълни:

"Менда Стоянова именува този бюджет „Още от същото, повече от същото“. Същото е, че средствата не се изразходват ефективно, защото няма реформи."

Народният представител от ГЕРБ Александър Иванов определи, че "Бюджет 2020 е колкото повече, толкова повече". 

"Чуха се много тези по време на обсъждането на този бюджет, но аз ще наблегна на плюсовете в него, защото аз виждам прираста в него", допълни Иванов и подчерта, че средният размер на пенсията през 2020 година ще достигне до 412,28 лева, а от юли 2020 минималната пенсия от 219 лева."

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки определи дебатът за Бюджет 2020 година като "безмислено дърдорене". 

"Свидетели сме на поредната, може би 30-та серия, от сериала „Безмислено дърдорене“, от което нищо реално и нищо добро не следва за българския народ, който, ще ви подскажа, че е ваш избирател", заяви той.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...