Дариткова: Нинова изпревари и Радев със срещата за Изборния кодекс (видео) - 24novini.bg

Дариткова: Нинова изпревари и Радев със срещата за Изборния кодекс (видео)

Дариткова заяви, че ГЕРБ имат готовност да говорят за промяна на Изборния кодекс, но в правна комисия а не в анкетна. 24новини
Мария Йорданова 12.11.2019 | 20:40
(0 гласа)

Нинова изпревари и Радев със срещата за Изборния кодекс. Не трябва да се бърза. Прибързаните действуия няма да доведат до конструктивни решения в посока промяна на изборните правила.

 

 

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова днес пред журналисти в Народното събрание, след като стана ясно, че парламентарно представените партии, които отидоха на инициираната от БСП среща за промяна на Изборния кодекс, са се обединили около искането за създаване на Временна анкетна комисия за промяна на Изборния кодекс и на Изборния процес.

"Разбирам, че Корнелия Нинова е амбициозна лидерка, но не бива да бърза така. Тя изпревари със срещата за Изборния кодекс и президента Радев",

допълни Дариткова. 

Според нея "по отношение на изборните правила, не бива да се бърза от желание да се обявиш за първи защитник на правилното изборно законодателство и провеждане на законни избори, а по-скоро да се търсят наистина решения, които са постигнати консенсуно и които във времето ще покажат устойчивост, защото сме имали другия пример досега", каза още д-р Дариткова. 

"Не смятам, че се налага да създадем поредната анкетна комисия. Има достатъчно правомощия в Правна комисия и ние сме заявили нашата готовност да пбсъждаме промени в Изборния кодекс, но тов аможе да се случи, след като имаме официалните доклади на ЦИК за тези избори, за да можем да се позовем на проблемите, които те са установили", обясни лиедерът на ПГ на ГЕРБ.

Относно размера на партийната субсидия, Дариткова заяви, че от ГЕРБ са заявили ясно своята позиция по въпроса. 

"Ние сме дали отговор на българските граждани, които в референдума посочиха каква трябва да е, според тях, субсидията за партиите. Ако колегите от опозицията започнат такъв реазговор, ние сме готови да чуем техните нови аргументи. 

На въпрос дали Дариткова би поканила Мая Манолова на обсъждането на Изборния кодекс, председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че "ако някой намери за необходми, в ролятя на гражданска позицияа, може и да я поканя."

"Отговорното политическо поведение изисква партиите, които са представени в този парламент, да се заемат с ремонта на изборното законодателство, без пристрастия, без прибързвне. 

Дариткова подчерта, че трябва да се изчака точната и достоверна реакция на ЦИК. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...