Горанов намекна новите кметове да вдигнат данъците - 24novini.bg

Горанов намекна новите кметове да вдигнат данъците

Владислав Горанов намекна: или кметовете да вдигат данъците, или да не търсят правителството за помощ Владислав Горанов намекна: или кметовете да вдигат данъците, или да не търсят правителството за помощ
08.11.2019 | 15:20
(0 гласа)

Изпълнителната власт не би трябвало да издига кандидати за поста главен прокурор, тъй като съдебната власт трябва да остане независима.Това каза в ефира на „Здравей, България” министърът на финансите Владислав Горанов.

Той коментира и решението на президента да върне на Висшия съдебен съвет кандидатурата на Иван Гешев

за нов главен прокурор. Според Горанов това действие е "атестацията на Радев за качествата на Гешев".

Министърът смята още, че „местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните оценки. Няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата. Тя трябва да се финансира от имуществените данъци”.

„Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност.

Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството”,

допълни Горанов.

Той коментира и темата за бюджета за следващата година. „Ако погледнете приходите за 2020 г. като дял от брутния вътрешен продукт, ще видите, че те нарастват, т.е. хипотезата, че залагаме по-ниски приходи, за да разчитаме евентуално на някакво преизпълнение, е несъстоятелна”, коментира Горанов. И допълни, че през следващата година ще бъдат събрани с около 3,5 млрд. лева повече.

"Както върви изпълнението на бюджета, ще имаме основание да дадем коледни надбавки", каза още Горанов.

Той обясни, че за да има по-високи пенсии, работещите трябва да имат по-високи доходи и по-образовани кадри. И увери, че властите работят в тази посока и "притискат реалния сектор да следва подобна политика".

Той остро разкритикува решението на "Демократична България" да заяви подкрепа за Мая Манолова преди балотажа на местния вот в София. „Вместо те да се обединяват и да търсят нови решения, всеки ден виждаме его върху его”, смята Горанов.

„Водеше се сериозна кампания за дискредитиране на столичния градоначалник. Тези, които искаха да премахнат ГЕРБ от власт, си представяха, че печелейки София, ще могат да искат промени и на национално ниво. Този генно-модифициран политически организъм, който се появи, е инструмент на всички, които искат да подменят легитимните политически аргументи, с които искаме да управляваме града”, каза Горанов.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...