Нинова: Борисов можеше да осигури състезание за нов главен прокурор (видео) - 24novini.bg

Нинова: Борисов можеше да осигури състезание за нов главен прокурор (видео)

Нинова е категорична, че Борисов е единственият, който е имал възможност да осигури истинско състезание за нов главен прокурор. 24новини
08.11.2019 | 11:20
(0 гласа)

Единственият човек, който имаше възможност да осигури истинско състезание за нов главен прокурор, е премиерът Бойко Борисов. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова днес пред журналисти в кулоарите на Народното събрание

по повод върнатия от президента Румен Радев указ за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор.

"Ние не си позволяваме да даваме съвети на президента. Той изпълни конституционната възможност, която му е дадена", допълни Нинова и припомни позицията на БСП, която тя самата е изразила на 31 юли, а именно, че "състезание само с един участник, не е истинско състезание."

"По закон предложения се правят или от прокурорите или от правителството", обясни още тя.

"В изказването си тогава аз съм заявила, че се надяваме Борисов да прояви здрав разум и да издигне втора кандидатура, но тежките му зависимости не позволиха тази смелост", каза още соцлидерката.

"За нас той е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат.

БСП в такива уговорки не участва и законът не ни дава право нито да предлагаме, нито да влияем на този процес", категорично заяви Нинова и добави, че

"уважаваме решението на президента, той има това право по Конституция."

"Не оказвайте партиен натиск върху членовете на ВСС за партийни, икономически или лични интереси. Те са висши магистрати и трябва да действат водени единствено от закона, от личното си убеждение, от съвестта си. Нека оттук нататък те да решат как да процедират", обърна се Нинова към останалите партии. 

Относно поетия вчера от Борисов ангажимент да се заеме лично с казуса за репресии, за които Нинова разказа, тя заяви: 

"Не на нас тези плоски номера. Човекът, който създаде този модел, който изпраща държавните институции да мачкат, сега се явява спасител. Този номер го играе десет години. Не на нас. Той ги праща, той ще ги спасява."

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...