Скандалът с къщите за гости продължава. Обвинения към кмет на ГЕРБ - 24novini.bg

Скандалът с къщите за гости продължава. Обвинения към кмет на ГЕРБ

Къщата за гости на брега на язовир "Йовковци" Къщата за гости на брега на язовир "Йовковци"
19.10.2019 | 19:19
(1 глас)

През пролетта скандал с къщи за гости, построени с европейски средства, разтресе правителството на Борисов. Набързо оставки дадоха министърът на земеделието Румен Порожанов, който е бил шеф на фонд „Земеделие“, разпределящ парите за къщите, както и заместник-министъра на икономиката Александър Манолов, който се възползвал от парите. 

 

Тръгнаха проверки по страната, но на случаен принцип, след като стана ясно, че всяка трета къща за гости е фалшива, а милиони са откраднати. В крайна сметка проверката установи едва 15 нарушители, но хората останаха отново с усещането, че числото е по-голямо. 

 

Граждани изпратиха сигнал до 24новини, че скандалът продължава, макар и не така явно, като от програмата са се възползвали и редица кметове и други приближени до управляващите. 

Според наши читатели в схемата с фалшивите къщи е замесен и кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев.
Въпросната къща е в село Донковци, община Елена, на брега на язовир "Йовковци". Официално къщата е собственост на фирма "БГ Адванс" ЕООД на името на Станислав Иванов Стайков – първи братовчед на кмета на Горна Оряховица от 2011 до 2019 година от ГЕРБ Добромир Добрев. Същият е редови служител в НКЖИ с вероятна заплата, не по-голяма от 800 лв., и категорично не е познат в бизнес средите, споделят запознати.

Къщата е изграден със средства по ОП "Развитие на селските райони и е на стойност 263 242 лв. От тях 70% - 184 269,40 лв. са евросредства, а останалите са собствено участие. Строителството е започнало през 2013 г. и е извършено от великотърновска фирма, която е изпълнила пет обществени поръчки в Горна Оряховица, възложени от кмета Добрев, на обща стойност 2 728 579 лв.

Липсва информационна табела за името на обекта, работно време, телефон, имейл или сайт, чрез които хората да получат информация и да правят резервации, въпреки че би трябвало да работи като къща за гости. Освен това скоро къщата е била обявена за продажба за близо половин милион лева, но обявата вече е свалена.

Гражданите твърдят, че къщата за гости е именно на кмета, който се е възползвал отположението си, за да бъде осъществен проекта, а като аргументи посочват именно връзката с формалния собственик и фирмата, изградила обекта.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...