НС гласува окончателно за съкратеното производство - 24novini.bg

НС гласува окончателно за съкратеното производство

09.10.2019 | 08:00
(0 гласа)

Първа точка в дневния ред на НАродното събрание е окончателно гласуване на промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Това става ясно от публикуваната в сайта на парламента проектопрограма за работата на депутатите. 

Законопроектът е общ от трите внесени законопроекта на БСП, "Воля" и "Обединени патриоти". С предложените от тях текстове отпада възможността за съкратена съдебна процесдура при самопризнания за умишлено убийство, изнасилване, блудство и тежка телесна повреда. 

Вчера Комисията по правни въпроси в парламента разгледа на второ четене измененията в НПК и прие съкратеното съдебно следствие да отпадне само при умишлено убийство.

Припомняме, че веднага след приемането на първо четене на промените в НПК, депутатите приеха на първо четене и промени в Наказателния кодекс (НК), с които съкратеното съдебно производство и намаляването на присъдите да се решава от съда, преценявайки обстоятелствата по случая.

Така приетите промени в НПК и НК се изключват взаимно. 

Заради взаимоизключващите се текстове и пореден протест в Сливен на хората от Сотиря, които искат да отпадне намаляването на присъдите при самопризнания заради убитата и изнасилена 7-годишна Кристин, народните представители от БСП поискаха да се проведе извънредно заседание на Председателския съвет на Народното събрание., където беше решено промените да бъдат гласувани окончателно до 16 октомвр, преди парламентът да излезе в предизборна ваканция.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...