МРРБ осъди Фандъкова за 1,77 млн. лв., още глоби за над 2,4 млн. лв. я чакат в съда - 24novini.bg

МРРБ осъди Фандъкова за 1,77 млн. лв., още глоби за над 2,4 млн. лв. я чакат в съда

МРРБ на ГЕРБ осъди Фандъкова като кмет, заместник-председател на ГЕРБ, за 1,77 млн. лв. В съда я чакат глоби за още над 2,44 млн. лв. МРРБ на ГЕРБ осъди Фандъкова като кмет, заместник-председател на ГЕРБ, за 1,77 млн. лв. В съда я чакат глоби за още над 2,44 млн. лв.
08.10.2019 | 13:00
(1 глас)

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), управлявано от ГЕРБ, осъди Столичната община и кмета Йорданка Фандъкова, заместник-председател на ГЕРБ, за 1,76 млн. лева, които всеки столичанин лично ще плати като данъкоплатец.

 

 

Става дума искове, заведени от МРРБ срещу Фандъкова като кмет за общо пет проекта, финансирани по Оперативна рограма "Региони в растеж", по един от които съдът вече се е произнесъл, а по другите се чака съдебно решение след изборите.

По първото дело Общината вече има съдебно решение да плати глоба от 1,77 млн. лв., а по останалите четири съдебни спора общо финансовите санкции за Йорданка Фандъкова възлизат на над 2,44 млн. лв.

Те са за ремонтите на Западен парк, трамвайните релси на "К.Стоилов", ремонтите в центъра - в зона 4 до "Ал. Невски" и в Зона 2 - до "Граф Игнатиев". Тоест, чакащите в съда за решение проекти са 4-те ключови в предизобрната кампания на Фандъкова проекти.

Решението по първото дело е в полза на МРРБ. Общината и Фандъкова са осъдени да платят 1,77 млн. лв.

Казусът с 1,77 млн. лв., за които вече има решение на съда, е по дело в Административния съд - София град, с което Общината обжалваше глобата от 1.765 млн. лв., наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общината и Йорданка Фандъкова загубиха делото на тази инстанция. Санкцията на МРРБ е в размер на 5% от общата стойност на проекта от 35 млн. лева с ДДС или 1,77 млн. лева.

Съдът е приел, че наказанието е за допуснати нарушения от общината при провеждане на обществена поръчка за ремонт на 26 училища и детски градини. Процедурата е от 2018 г., а заданието изискваше заедно с ремонта на сградите да се повиши и енергийната им ефективност.

Те са осигурени по оперативна програма "Региони в растеж" и - ако на втора инстанция решението бъде потвърдено, европрограмата ще възстанови на общината с 5% по-малка сума за този проект. Така парите ще трябва да бъдат платени от общинския бюджет, тоест от всеки софиянец.

Проверки на МРРБ установили, че при провеждане на поръчката са били допуснати нередности в условията за подбор на кандидатстващите фирми, както и в методиката за класиране. Например било е поставено ограничително изискване за застраховка "професионална отговорност" още на ниво кандидатстване. Не е бил предвиден еквивалент на това изискване за евентуални чуждестранни участници.

Общината е въвела прекомерни ограничения в критериите към експертите за контрол на качеството и за безопасност и за здраве на кандидатите, пише в. "Сега".

Още четири дела чакат в съда Йорданка Фандъкова на обща стойност 2,44 млн. лева глоби от МРРБ за общината.

Непосредствено след изборите се чака и съдебно решение по наложената финансова корекция върху ремонта на Зона 2 - улиците в района около ул. "Граф Игнатиев".

По този договор с фирма "Джи Пи груп" общината бе санкционирана със 787 722 лв. непризнати разходи,

като мотивът отново е необосновано заложени ограничителни условия към част от изискваните експерти за изпълнение на поръчката и субективна методика за оценка на офертите.

Това дело бе отложено от юни за 10 октомври и може да се очаква евентуално решение след това.

Общината чака решение и за други 900 000 лв. глоба за ремонта на Зона 4 - при храм-паметника "Св. Александър Невски".

МРРБ наложила по 5% финансови корекции върху още два договора на Столичната община по ОП "Региони в растеж" - за възстановяването на Западен парк - представителна част, и по договора за

реконструкция на релсов път от бул. "Константин Стоилов" до трамвайно ухо "Орландовци".

Договорът за Западен парк е на стойност 7 710 764 лв. с "Галчев Инженеринг", ремонтът на релсите се изпълнява от "БГ Нова" за 6 798 565 лв.

Така по петте дела

Йорданка Фандъкова, след решението на съда, ще е глобена с над 4,21 млн. лева финансови корекции

по Оперативна програма "Региони в растеж". Всички тези глоби ще влязат в сила след съответните съдебни решения на всички инстанции.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...