Тикет-системата на Фандъкова поскъпна от 20 млн. на 88 млн. лева! - 24novini.bg

Тикет-системата на Фандъкова поскъпна от 20 млн. на 88 млн. лева!

Кметът Йорданка Фандъкова не знаела как тикет-системата от 20 млн. лв. се оскъпила до 88 млн.лева Кметът Йорданка Фандъкова не знаела как тикет-системата от 20 млн. лв. се оскъпила до 88 млн.лева
23.03.2018 | 20:15
(0 гласа)

Новата тикет-система за градския транспорт поскъпна скандално с 400 % - от 20 млн. лв. на 88 млн. лева, стана ясно от изявление на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

 

Цитирана от "Фокус тя побърза да прехвърли отговорността на Центъра за градска мобилност  (ЦГМ) и Столичния общинск съвет (СОС). ЦГМ обаче е с принципал Общината, т.е. Йорданка Фандъкова и отговорността им е солидарна. Както ако се установи корупция или обслужване на непублични интереси, така и ако тя рязко подобри имиджа на общината. Защото хората на избори са избрали да дадав доверието си да решава проблемите на Фандъкова, а не на ЦГМ.

 

Изявлението на Йорданка Фандъкова идва на фона на течащото в момента обжалване на решението на общината за вдигане цената на билетчето на 1,60 лв., за което се чака решението на Върховния съд до няколко месеца.

По всичко личи, че с тикет-системата предстои същият сканадал в ущърб на гражданите, защото самата Фандъкова обясни как това било процедура "подготвена и изпълнявана от Центъра за градска мобилност, с решение на Общинския съвет“ и тя не била запозната с детайлите. И за двете вярваме, но под никаква форма това, че не  езапозната и че не тя, а подопечните й са обявили поръчката, не  освобождава кметската администрация от контролните функции и следенето да не се допусне корупционен риск.

 

 

Когато една обществена поръчка се изпълнява с над 400 % разлика между обявената и крайната си стойност, то и за дете е ясно, че отзад има нерегламентирани икономически интереси.

Освен към ЦГМ, Фандъкова технично финтира и към Столичния общински съвет и съветниците на ГЕРБ, които имат мнозинство без 1 човек - да се оправят те с това кой и за колко пари на софиянци ще прави тикет-системата за градския транспорт. "Ще следим внимателно и ако има някакви проблеми, Общинският съвет може да се намеси“, коментира Фандъкова все едно кметът не е изпълнителна власт, а церемониалмайстор.  И все едно вдигането на цената с 400 % може да се квалифицира с думите "ако има някакъв проблем".

Очевидно е, е има някакъв проблем. И даже му е конкретен размерът - 88 милиона лева.

Иначе, Фандъкова призна, че София е закъсняла с въвеждането на иновативната технология. "Години наред говорим, а все още нямаме такава. Със сигурност ще направим проверка“, каза кметът на София така, сякаш не тя е кмет на столицата девета година, и не от нея и мнозинството на ГЕРБ в СОС зависи най-после София да се сдобие с тикет-система. Без корупция. И без скандали.

На въпрос ще се следи ли внимателно да не се генерира корупция около тази апетитна поръчка, Фандъкова коментира, че си давала сметка и че "ще се носи отговорност от ръководството на Центъра за градска мобилност". Кметът обаче не дава отговор на въпроса защо Столична Община не контролира поръчката във всичките й етапи с органите и механизмите, с които законът и политическото мнозинство на ГЕРБ са я обезпечили.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...