Министър Каракачанов е готов с позицията ни за еврочленството на Македония - 24novini.bg

Министър Каракачанов е готов с позицията ни за еврочленството на Македония

04.10.2019 | 16:00
(0 гласа)

Позицията на България под условие за евентуалната ни подкрепа за македонското членство в ЕС е вече готова. Тя беше написана от лидера на ВМРО и силов вицепремиер Красимир Каракачанов и е изпратена на министър Екатерина Захариева. 

 

"Оказа се, че моите виждания и тези на външното ни министерство, са на 99% еднакви", заяви за Дарик Каракачанов.

Вицепремиерът поясни, че се надява идната сряда на заседанието на правителството позицията ни за Македония да бъде гласувана от министрите.

Той не пожела да разкрие подробности какво пише в документа, който бе обсъден в понеделник при президента с участието на премиера, представители на парламента, министрите Каракачанов и Захариева, както и съпредседателя от наша страна в българо-македонската комисия, проф. Ангел Димитров.

Именно на тази консултативна среща бе постигнато единомислие от страна на институциите и бе решено, че България ще изготви национална позиция, според която нашата подкрепа няма да е безусловна и членството на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на историческата истина.

Подкрепата ни за това македонците да се сдобият с европейски лични карти ще е обвързана с конкретни стъпки, а сроковете и етапите ще зависят от тяхното изпълнение, стана ясно от думите на вицепремиера.

Каракачанов коментира и гафа на културното министерство, което пусна обява, с която търси шеф на Културно-информационния ни център в Скопие, който да има диплома и да владее езика на страната-домакин, тоест Северна Македония.

 "Там трябва да се напише - "и да владее добре книжовен български език". За Македония това е достатъчно", коментира лидерът на ВМРО. "Банов е човек, който е наясно с тематиката и едва ли грешката е персонално негова.

Най-вероятно чиновниците в министерството са допуснали тази грешка", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той предположи, че изискванията, заложени за Франция, Германия, Русия са ги взели едно към едно и за Македония.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...