Намаляват срока за обжалване на изравнителните сметки за парно - 24novini.bg

Намаляват срока за обжалване на изравнителните сметки за парно

Въвеждат се нови правила за отчитане на парното. Въвеждат се нови правила за отчитане на парното. Архив
28.09.2019 | 13:39
(0 гласа)

До няколко дни, от началото на октомври месец, влизат в сила изменения в Наредбата за топлоснабдяване. Сред тях е и намаляване на срока за обжалване на изравнителната сметка на потребителите. 

 

 

Досега този срок беше три месеца от получаването на сметката, а сега крайният срок вече ще е с фиксирана дата - до 31 август на съответната година. 

"Намаляването на срока е в полза на коректните клиенто, които осигуряват достъп за отчитане още в първите две дати, предложени за отчет от топлинното счетоводство. Клиентите, които нямат възможност да осигурят достъп, могат да използват дистанционните уреди за отчитане", заяви пред БНТ управителят на компанията за топлинно счетоводство "Техем" Милена Стоянова

по повод съкращението на срока за обжалване. 

С промените различните топлинни счетоводителите вече няма да имат право да договарят с градските топлофикации различни срокове за отчитане на уредите за дялово разпредение.

Всички топлинни счетоводители вече ще са задължени да отчетат топломерите до 10 юли и да предадат изравнителните сметки до 15 юли. 

Всеки отделен потребител вече сам ще може да избира как да получи индивидуалната си изравнителна сметка - чрез куриер, по имейл или чрез писмо по пощата.

Ще има промени и в определянето на процента сградна инсталация. Всеки вход сам ще определя процента отопляема сградна инсталация, а за отделна абонатна станция ще се води отделно, индивидуално, досие. 

 

С новата Наредба съкооператорите сами ще определят процента сградна инсталация, а не както досега топлинният счетоводител да го определя.

Самата етажна собственост може да приеме какъв да бъде процента, определя се един интервал между 20 и 40 %, без да се нуждае от предложение на топлинния счетоводител.

В индивидуалните досиета на абонатните станции пък подробно ще се описват всички системи за автоматично регулиране, всякакви подмени на повредени елемнти, различните регулации, настройки и др. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...