Жельо Бойчев: Ще извикаме премиера пред комисията за ЧЕЗ - 24novini.bg

Жельо Бойчев: Ще извикаме премиера пред комисията за ЧЕЗ

Комисията за ЧЕЗ в Народното събрание ще вика премиера за ЧЕЗ, съобщи председателят й Комисията за ЧЕЗ в Народното събрание ще вика премиера за ЧЕЗ, съобщи председателят й
22.03.2018 | 08:55
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов си сменя мнението за сделката за ЧЕЗ през 24 часа. Ще го поканим и него в комисията, разкри Жельо Бойчев, председател на парламентарната комисия за продажбата на българските активи на ЧЕЗ.

 

Вчера проведохме първо заседание. Сделката за ЧЕЗ е доста сложна и ми се струва, че не може да бъде финализирана преди ние да приключим работата си. Ще изискваме данни от всички компетентни органи. Искаме да получим пълната информация, за да бъдем полезни на българските граждани. Ще зададем много въпроси, ще изискваме данни от всички компетентни органи, каза още Бойчев.

 

Другата седмица ще изслушаме финансовото разузнаване, за да разберем откъде идват средствата за тази сделка. Ако нямаме информация кой финансира тази сделка, то значи нямаме нужда от служби, категоричен бе той.

Двата големи български синдиката също поискаха Гинка Върбакова да бъде изслушана и ще я поканим в даден момент, добави Жельо Бойчев от БСП. Той подчерта, че сделката не може да бъде финализирана, преди комисията му да приключи работата си.

За договора между Гинка Върбакова и Патриаршията, за който вчера писа "Епицентър", а Патриаршията се разграничи от написаното, Бойчев каза, че вижда в публикуваните документи странни неща. Този договор е от 2016 година, но нямам информация дали е влязъл в сила, каза още той.

 

 

Вчера в "Епицентър" и "19 минути" излязоха данни за подписан на 22 декември 2016 г. предварителен договор между Софийската света митрополия за наем на двете сгради - на площад "Света неделя" 16, откъм площада и откъм ул. "Съборна" с фирмата кандидат-наемател "Инерком" на Гинка Върбакова - купувачът на ЧЕЗ. От договора се виждат смущаващи икономическата и пазарна логика клаузи. Според тях "Инерком" наема близо 2744 кв.м. - няколко етажа - от сградата на Патриаршията при цена от около 7 евро на кв.м. без ДДС за 10 години с "опция за продължаване още 4 пъти по толкова", или общо за 15 хиляди лева на месец. За сравнение цените в центъра на София за наем на офис-сгради са 10 евро на кв.м. с варианти - с или без ДДС и за срокове максимум две години.

Според договора "Инерком" ще прави обследване на сградата, ще планира строително-ремонтните й дейности, но и може да преотдава под наем за офиси тези площи, както и да избере изпълнителят на строителните дейности на Патриаршията. По късно от БПЦ опровергаха да има такъв договор с подписа на Патриарха. Но от публикуваните документи в "Епицентър" с евиждат падписите на Славчо Върбаков - съпруг на Върбакова и на  за БПЦ - вписан лично Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и Патриарх български с гражданско име Симеон Николов Димитров, като договорът е подписан от негов представител - Негово Преосвещенство Бранитцки епископ Григорий - Викарий на Софияския митрополит, с гражданско име Красимир Маринов Цветков, както обяснява "Епицентър".

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...