Над 1200 села нямат право да избират кметове, решиха депутатите - 24novini.bg

Над 1200 села нямат право да избират кметове, решиха депутатите

На избори няма да се явят над 1200 села - твърде малки са, решиха депутатите, за да си избират кметове На избори няма да се явят над 1200 села - твърде малки са, решиха депутатите, за да си избират кметове
14.09.2019 | 12:00
(0 гласа)

Над 1200 села може да останат без кметове и без наместници, заради промените в Изборния кодекс. Според решението на депутатите избори за кмет в села с население под 350 жители няма да се провеждат.

 

 

Припомняме, че преди това

прагът за провеждане на кметски избори бе селото да има поне 100 жители,

тоест три пъти по-малки села досега имаха право да си избират кметовете, а на тези избори няма да имат.

За да бъде назначен кметски наместник по закон трябва да бъде закрито конкретното кметство. Тоест сега тези села, които няма да провеждат избори за кметове, първо трябва да бъдат със закрити кметства и едва тогава придобиват правото да им се назначи кметски наместник.

"Процедурата за закриване на кметството според Закона за административно-териториалното устройство на Република България е много дълга и тромава, заради което общинските съвети не са я започнали. Нашето предложение е кметствата в тези села да не се закриват, но законово да се уреди въпросът с назначаване на кметски наместник. Искаме промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които общинските съвети да могат да дадат правомощия на кметовете на общини да назначават кметски наместници в тези населени места",

обяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева пред "Дневник".

Към момента обаче в парламента няма законодателна инициатива за разрешаване на казуса.

От ГЕРБ коментираха пред "Дневник", че ще се работи по въпроса, а от "Обединените патриоти" изразиха мнение, че няма необходимост от законови промени. Според депутати от БСП, трябва да се вземат мерки хората селата под 350 души да не останат без административно обслужване, цитира изданието партийните централи.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...