Манолова с препоръки към Борисов и Караянчева за закрила на децата - 24novini.bg

Манолова с препоръки към Борисов и Караянчева за закрила на децата

В отговор на жалбите, подадени от родители към омбудсмана, Манолова създаде работна група. В отговор на жалбите, подадени от родители към омбудсмана, Манолова създаде работна група. Пресцентър на омбудсмана
03.09.2019 | 14:19
(0 гласа)

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министър-председателя Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева по повод напрежението в обществото заради националните политики за закрила на децата. ъТова съобщиха от пресцентъра на институцията.

 

 

"Като омбудсман предлагам да бъде организиран общ дебат, на който да са поканени инициативните комитети на протестиращите от всички градове от страната, както и представители на организации, водещи протестите, да бъдат изслушани техните позиции, аргументи и страхове, да бъде извършен анализ на законовите разпоредби, които предстоят да влязат в сила от 1 януари 2020 г.“,

пише Манолова в препоръката си.

Общественият защитник настоява отговорните институции да се запознаят с конкретните искания на представителите на тези организации и да им бъде дадена възможността да изложат своите аргументи.

Манолова препоръчва "да бъде потърсена открита връзка и съвместна работа с протестиращите родители.“

Според нея само в открит диалог и чрез национален обществен дебат може да се постигне национално единение по най-важния български приоритет – настоящето и бъдещото развитие на децата ни.

„Дебатът за ценностите и за децата ни е дебат за бъдещето ни, който трябва да започне незабавно и в този дебат трябва да бъде чут гласът на всеки български гражданин“,

завършва омбудсманът.

Тя е притеснена от противопоставянето на родители срещу родители и оформянето на нагласи, които насаждат страхове и омраза в обществото.

Вчера Манолова се срещна с граждани, които са изразили притесненията си, че с преходните и заключителните разпоредби на Закона за социалните услуги (ЗСУ) се извършват промени в редица закони, които се отнасят до правата на децата.

В рамките на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана ще бъдат разгледани и предложения на гражданите за противоконституционност на оспорването от тях законови разпоредби.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...