Прокуратурата отново разпространи доказателства за "ТАД Груп" - 24novini.bg

Прокуратурата отново разпространи доказателства за "ТАД Груп"

От показанията става ясно, че Иван Тодоров е изпращал имейли, с които е показвал къде може да се направи пробив в дадена система. От показанията става ясно, че Иван Тодоров е изпращал имейли, с които е показвал къде може да се направи пробив в дадена система. 24новини / Архив
23.08.2019 | 16:00
(0 гласа)

Прокуратурата разпространи до медиите още доказателства по делото срещу фирмата "ТАД Груп" и тримата обвинени за хакерската атака срещу сървърите на НАП, при която изтекоха личните данни на милиони българи, съобщи Нова телевизия. 

 

 

След множество запитвания към магистратите, те са решили да предоставят на обществото новите доказателства по случая. 

За хакерската атака обвинение получиха управителят на фирмата Иван Тодоров, търговският директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. 

Новите доказателства, които от държавното обвинение публикуваха са разпити на свидетели. 

От показанията става ясно, че разпитаните лица работят във фирми, в които се съхраняват чувствителни лични данни - име, ЕГН, номер на личната карта, адрес и пр. Всички представени показания сочат, че жертвите, които са свидетелствали, не познават служители на ТАД Груп и името на фирмата им е станало известно около случая с хакерската атака. 

На лицата им е предоставена справка, в която са представени папки с данни, иззети в хода на разследването. Разпитваните лица твърдят, че това са данни от фирмата, в която работят и никога не са предоставяли тази информация на ТАД Груп.

От втория разпит пък става ясно, че от имейла на Иван Тодоров, с логото на фирмата, е изпратено съобщение, че е направен пробив в сигурността на дадени база данни и от ТАД Груп предлагат услугите си за защита на сайта. В имейла е било представено и какво може да се случи при евентуален отказ от защита.

При някои от показанията се споменават Кристиян Бойков и Георги Янков, които са правили презентации за сигурността на системите.

„До настоящия момент Специализираната прокуратурата два пъти оповести данни от досъдебното производство, а именно на 01.08.2019 г. и на 09.08.2019 г. Подчертаваме, че тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане", се казва в прессъобщението.

В изявлението си от прокуратурата пишат още, че "въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да бъдат разпространявани манипулативни твърдения с цел персонално злепоставяне на конкретни магистрати".

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...