БСП със сигнал до Прокуратурата за монопол при АЕЦ "Белене" (видео) - 24novini.bg

БСП със сигнал до Прокуратурата за монопол при АЕЦ "Белене" (видео)

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев заяви, че до края на седмицата сигналът за Прокуратурата ще е готов. Фейсбук на БСП
22.08.2019 | 18:40
(0 гласа)

"Внасяме до Прокуратурата сигнал за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с Христо Ковачки", заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция в централата на партията, относно 13-те подадени заявления от кандидати за инвеститор на АЕЦ "Белене", като четири от фирмите са собственост на Христо Ковачки.

 

 

По думите му до края на седмицата сигналът ще е внесен в Прокуратурата.

"Цената на българския ток в Гърция, Турция и Македония е по-евтина, отколкото в България. Това е частен монопол, който е гарантиран от държавата и е равен на грабеж", категоричен е Добрев. 

Според него "в България има човек, който в продължение на две години успя да монополизира целия пазар на електричество".

Кирил Добрев обясни, че преди два месеца всички работодателски организации са сезирали Комисията за защита на конкуренцията, че свързани с Христо Ковачки дружества и производители на електроенергия и търговци са успели да постигнат монополно положение.

"Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия на енергия с един търговец, който има договор и изкупува цялата електрическа енергия от "Топлофикация София",

заяви Добрев и допълни, че

"пет търговеца на три сесии на Българската енергийна борса са изкупили цялата свободна енергия от АЕЦ "Козлодуй" и тези търговци са свързани със собственика на 11-те производствени дружества. 

По думите на Кирил Добрев председателят на КЗК Юлия Ненкова е заявила, че "този човек не е един и същ и собствениците са хора от Сейшелите". 

"След Вашку да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи", допълни той. 

"В момента има недостиг на електроенергия и въпросният монополист се включва. Така цената скача от 80-85 лева на мегаватчас до нива от 180 лева", завърши изказването си Добрев.

Кирил Добрев завърши пресконференцията, като обяви, че от БСП ще изнесат информация какво се гори в електроцентралите в Старозагорско и в Бобов дол.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...