Вицепремиерът Николова иска затвор до 15 години за киберпрестъпност - 24novini.bg

Вицепремиерът Николова иска затвор до 15 години за киберпрестъпност

Марияна Николова заяви, че "няма сектор в държавата, който да е "горещ картоф" Марияна Николова заяви, че "няма сектор в държавата, който да е "горещ картоф" 24новини / Архив
21.08.2019 | 10:00
(0 гласа)

Със заповед на премиера Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е назначена за председател на Съвета по киберсигурност. Това съобщиха вчера от пресцентъра на Министерския съвет. 

 

 

"В държавата няма сектор, който да се определи като "горещ картоф",

заяви тя днес в сутрешния блок на Нова телевизия относно новия си пост и допълни, че ще прави промени в Наказателния кодекс.

Според нея определните санкции за кибер рекет са твърде ниски и затова ще предложи законодателни промени.

"Започнахме промени в Закона за електронното управление. Вече сме сформирали и група в Министерството на правосъдието.

Аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, защото санкциите са изключително занижени.

Наказанията, които се предвиждат за компютърните престъпления е между две и максимално осем години затвор, а

аз ще предложа между 5 и 15 години затвор",

заяви вицепремиерът. 

"Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан", допълни тя и обясни, че "функциите на председателя на Съвета са ръководни". 

Николова заяви още, че относно технически и информационни компетенции, в рамките на администрацията, в която е работила е преминала различни курсове,като има и квалификация IT Card. 

Вицепремиерът посочи, че пред нея и Съвета стои нова задача и това е Стратегия за киберсигурност.

"След като бъде определен национален координатор по киберсигурност, който ще е секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", обясни още тя.

 

 

"Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – Вътрешно министерство, Министерство на отбраната, ДАНС, Външно министерство, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ",

допълни вицепремиерът.

Припомняме, че Марияна Николова наследи поста вицепремиер по икономическите и демографските въпроси от лидера на НФСБ Валери Симеонов през ноември 2018 година. Тя беше шеф на политическия кабинет на Симеонов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...