25 удавени за 5 месеца у нас - 24novini.bg

25 удавени за 5 месеца у нас

25 удавени за 5 месеца у нас, отчете Евростат 25 удавени за 5 месеца у нас, отчете Евростат
17.08.2019 | 17:00
(0 гласа)

В първите пет месеца на тази година у нас са се удавили 25 души, според анализ на Евростат. Рискови фактори, с които задължително трябва да се съобразяваме при влизането във вода, са забрана на алкохол и наркотици при къпане и плуване.

 

 

Регистрирани са средно по два случая на смърт от удавяне на 100 000 души население.

През 2018 г. е имало около 140 случая на смърт от удавяне, съобщи bTV.

Трите основни причини са непознаването на опасностите при къпане и плуване, неумението да се излезе от опасни ситуации, както и незнанието да се помогне на човек, който се дави.

Според експертите и в двата случая хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си сили и възможности.

 

Категорична е и забраната за плуване и къпане след обилно хранене.

В подобна ситуация охлаждането на тялото и налягането на водата върху стомаха могат да предизвикат прилошаване, повръщане и дори загуба на съзнание.

Мозъкът е най-уязвимия орган в организма по отношение на кислорода и може да оцелее най-много около 4 минути преди да се появят необратими щети, казват експертите.

Анализът отчита още, че мъжете у нас се давят три пъти повече от жените. Най-уязвими остават децата. По данни на БЧК през последните пет години са се удавили между 10 и 16 деца.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...