Извънредно! Борисов в Пазарджик след протеста против чумата - 24novini.bg

Извънредно! Борисов в Пазарджик след протеста против чумата

Борисов пристигна в Пазарджик, където стопаните протестират заради мерките против чумата по свинете Борисов пристигна в Пазарджик, където стопаните протестират заради мерките против чумата по свинете
02.08.2019 | 19:25
(1 глас)

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пристигнаха в Пазарджик, предаде БТА.

 

 

Очаква се да разговарят с кмета Тодор Попов, областния управител Стефан Мирев и кметовете на 31 села в община Пазарджик, за да обсъдят исканията на протестиралите по-рано днес стопани.

Припомняме, че хората отказват да си умъртвяват животните, защото не вярват, че прасетата са болни, нито че ще бъдат обезщетени. Те заявиха при протеста си по-рано днес, че

нито са описани животните им, нито има взети проби, за да се потвърди зараза, нито някой им е казал кога и колко ще бъдат обезщетени.

"Ще броят пържолите във фризерите ни ли?", попита пред bTV по-рано протестираща жена и заяви, че няма да умъртви бременните свине майки. В съседни села протестиращите заявиха пред камерата: "Да обесят нас, не даваме животните си!", а за напрежението вече се съобщава и в други райони.

На срещата се очаква премиерът лично да потвърди пред кметовете в Пазарджишко как правителството ще обезщети хората.

От БСП по-рано призоваха с 16 млн. лв. правителството да изкупи 100 хиляди заразени прасета или такива, които са в обхвата на санитарните зони, без да са заразени.

От опозицията вече поискаха да се обяви извънредно положение в цялата страна заради чумата,

тъй като заплахата е за целия сектор. До момента са убити 1/6 от животните, а преди малко стана ясно, че има ново огнище на зараза в Силистра, където мерките бяха въведени първо, но явно не дават резултат.

Вчера пък на срещата в МС вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че хората криели животните извън стопанствата и "в спалните си" и подчерта, че така заразата не се спира, а се разпространява още повече.

Стопаните обаче не вярват в мерките на кабинета и на възможностите му да спре епидемията и искат да получат обезщетения, за да се разделят с животните си.

Самата министър Десислава Танева пък призна, че правителството закъсня с мерките, за което бе притикувано и от комисаря по здравеопазването и контрола на храните в ЕК.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...