Слави влиза в политиката с "Няма такава държава" (обзор) - 24novini.bg

Слави влиза в политиката с "Няма такава държава" (обзор)

Само преди две седмици Слави Трифонов попита не е ли време да се пуснат кепенците на "нема такава държава", а снощи обяви създаването на партията си "Няма такава държава". Само преди две седмици Слави Трифонов попита не е ли време да се пуснат кепенците на "нема такава държава", а снощи обяви създаването на партията си "Няма такава държава".
01.08.2019 | 15:33
(0 гласа)

 

Слави допълни, че така

"по законен начин всички решения от референдума ще бъдат превърнати в закон".

"Всичко, което съм правил досега, е заради вас и всичко, което ще правя оттук нататък, отново ще е заради вас",

завърши изказването си той, стана прав, поклони се и приключи 19-годишното шоу по bTV.ь1

Припомняме, че преди три години, на 6 ноември 2016 година, заедно с изборите за президент се проведе и референдумът, иницииран от Слави Трифонов.

Въпросите на референдума бяха три – дали народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, дали да се въведе задължително гласуване на изборите и референдума и дали държавната субсидия за партиите и коалициите да бъде намалена на един лев.

В референдума участие взеха 3 489 000 българи, като за мажоритарния вот гласуваха 2 509 955 души, а за партийната субсидия от 1 лев гласуваха 2 516 957 души.

Тогава Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че референдумът на Слави не е задължителен, защото липсваха 12 027 гласа. Върховният административен съд обаче отмени решението на ЦИК, защото Комисията е пропуснала да преброи 492 валидни гласа. Въпреки това,

референдумът остана незадължителен, защото не достигаха 11 505 гласа.

Тогавашният президент Росен Плевнелиев обжалва пред Конституционния съд три от шестте въпроса, които Слави Трифонов искаше да зададе на референдума. Тогава съдът заяви, че по въпроса за намаляването на бройката на депутатите на 120 и за избирането на директори на Областните дирекции на МВР чрез мажоритарна система може да се произнесе само Великото Народното събрание, а за дистанционното гласуване по електронен път на избори и референдуми вече е провеждан неуспешен референдум.

Наред с това, че обявява партия, Слави Трифонов заяви, че тя ще има за цел решенията от референдума да се превърнат в закон.

„Бяхме инициатори на референдум, на който гласуваха три милиона и половина българи, а политическата класа се подигра с нас“, припомни той събитията около референдума.

„Волята на гласувалите на законен референдум българи бе пренебрегната“, допълни той снощи и върна времето назад, като разказа случилото се.

„Доказахме в съда, че ЦИК е нарушила закона и не е отчела много повече от онези 12 хил. гласа, които липсваха. Народното събрание също наруши закона, като отказа да разгледа резултатите от референдума“,

заяви снощи шоуменът и припомни протестите му пред Народното събрание.

„Протестирахме срещу това беззаконие.

Седяхме пред парламента и казах, че политическата класа като не иска да ни гледа отвън, ще ни гледа отвътре.

Аз съм последователен и никога не се отказвам по средата на пътя, затова ще създадем политически проект, който ще се казва „Няма такава държава“, чрез който по законен начин всички решения на референдума ще бъдат превърнати в закон“,

обяви Слави новото си начинание заедно с новия си телевизионен проект „Седем осми“, „по който все още се уточняват технологични подробности“.

Така наред с БСП, „Атака“ и НФСБ, които имат официално партийни телевизии, се очертава и Слави Трифонов да притежава и телевизия, и политически проект.

Разбира се, извън официално обявените, ГЕРБ също не е партия, останала без телевизоонан подкрепа от страна на национални ТВ канали.

Трифонов обяви партията по-малко от 15 седмици преди местните избори,

което е основание да се смята, че движението му ще влезе в битката за София или ще подкрепи, вече политически, някой от кандидатите.

А може би ще влезе в битката и за местната власт не само в столицата, а и в други населени места.

Така ще създаде условия за учредяването на териториални структури, а те са гръбнакът на всяка политическа партия.

До момента официална кандидатура за столичен кмет обявиха от движението "Спаси София".

Бившият кмет на район "Младост" в София Десислава Иванчева също обяви създаването на партия "Непослушните", с която да се яви на местните избори тази есен.

От БСП пък обявиха 30 номинации за кмет на София. Днес пред bTV Костадин Паскалев заяви, че "100 % няма да се кандидатира за кмет на София от БСП".

В медийното пространство, особено от страна на десни медии, пък все по-често се спряга името и на Мая Манолова за евентуален кандидат за столичен кмет.

Все още обаче не обявила решението си Йорданка Фандъкова, която управлява София от 10 години и три пъти се е явявала на избори за кмет. Тя заяви, че ще съобщи дали ще се бори за пореден мандат в началото на месец септември, след като минат номинациите от структурите на ГЕРБ.

Подкрепа от Трифонов за нея или за нейния опонент всъщност ще реши не просто кой ще е следващият кмет на София, но и дали за първи път от 10 години Борисов ще загуби столицата. За ГЕРБ това би било началото на края.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...