Депутатът, довел до протеста в Горубляне, стана шеф в ГЕРБ - 24novini.bg

Депутатът, довел до протеста в Горубляне, стана шеф в ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков от поправката Ареткс и протеста в Горубляне стана зам.-шеф на депутатите 24новини.бг
19.07.2019 | 14:02
(1 глас)

Депутатът Александър Ненков от ГЕРБ, автор на поправката "Артекс" за изграждането на небостъргача "Златен век" без разрешително, и е една от причините за протестите в Горубляне, бе избран за заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ. Срещу промените му в закона имаше поредица граждански протести, след което се стигна до спирането на строежа.

 

Това съобщи по време на заседанието на Народното събрание председателстващият Емил Христов от ГЕРБ.

Ненков е един от младите депутати в групата, но името му се свързва с редица скандали и гражданско недоволство, породено от неговите действия като законодател.

Освен поправката "Артекс", при която именно Ненков бе вносител на промените в ЗУТ, по силата на които небостъргачът да може да се изгражда и с изтекло разрешително, младият народен избраник стана известен и с репликата,

ча машините за гасуване са "скъпи играчки".

Пред сградата на "Аретс", която вече е спряна за неопределено време от съда, имаше протести на граждани против незаконните действия при строежа, станали възможни заради внесените от Ненков текстове в ЗУТ.

Той е син на председателката на КЗК, а баща му е бивш конституционен съдия.

Именно Ненков е причината и за протестите от Горубляне,

които от месеци блокират ариградско шосе именно заради изменени яв закона, внесени от Ненков, с които им се отнемат имотите, но без обезщетения и плащания от страна на Йорданка Фандъкова.

"Изменението на закона на ЗДС е внесено от Александър Ненков - депутат от ГЕРБ. Майка му е Юлия Ненкова – юрист - известна като един от най-доверените хора, на които разчита ГЕРБ и началник на правния отдел на Столична община от 1999г. ; от 2016г шеф на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Баща му е Румен Ненков – бивш съдия в Конституционния съд", писаха протестиращите.

Припомняме, че протестиращи от "Горубляне" внесоха писмо до омбудсмана Мая Манолова,

с което я призовават да сезира Конституционния съд за поправките в Закона за държавната собственост.

Президентът Румен Радев наложи вето на текстовете с подобни мотиви след среща с протестиращите, но то беше преодоляно от депутатите.От месеци в Горубляне протестират именно заради „приватизация“ на техни имоти без да получат полагаемото им се обезщетение. Върху част от земите им са построени блокове, а други са предвидени за парк, какъвто все още няма.

Решението заповишението на Александър Ненков е взето от ПГ на ГЕРБ.

Заместник-председателското място бе освободено след като депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова почина на 5 юли 2019 г.

Ненков е депутат от 23-ти Многомандатен избирателен район София и и в Комисията по енергетика.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...