КС отхвърли жалбата на Манолова за Изборния кодекс - 24novini.bg

КС отхвърли жалбата на Манолова за Изборния кодекс

18.07.2019 | 17:10
(0 гласа)

Конституционният съд (КС) отхвърли искането на омбудсмана Мая Манолова седем разпоредби от Изборния кодекс да бъдат обявени за противоконституционни, съобщава lex.bg.

 

Припомняме, че Манолова подаде конституционната си жалба на 3 май по седем разпоредби на Изборния кодекс.

Именно заради гласувани промени в Изборния кодекс, депутатите от БСП не ходиха на работа в Народното събрание от февруари месец до края на май.

Всички изменения бяха въведени при последните промени в Изборния кодекс.

Една от оспорените от Манолова разпоредби – чл. 58, ал. 1, регламентира, че от общо 49 вида решения, които издава Централната избирателна комисия (ЦИК), пред съда може да се обжалват само 18.

 

За това дали тя противоречи или не на Конституцията КС не е успял да събере мнозинство за вземане на решение.

Изискването е поне 7 от общо 12 конституционни съдии да гласуват „за“ дадена теза, за да има решение.

При липса на такова, атакуваната разпоредба продължава да се прилага.

Позицията, че разпоредбата противоречи на Конституцията са застъпили съдиите Гроздан Илиев, Георги Ангелов и Атанас Семов. Обратната теза застъпват Борис Велчев, Константин Пенчев, Анастас Анастасов, Павлина Панова, Надежда Джелепова и Филип Димитров.

За останалите шест норми от Изборния кодекс, които бяха оспорени от Мая Манолова, КС е категоричен, че не нарушават Конституцията. Решението му е взето с единодушие от 9-имата съдии, участвали в днешното заседание.

С тези промени в кодекса беше регламентирано, че ЦИК, както и общинските, и районните избирателни комисии вземат решенията си с обикновено мнозинство.

Преди измененията законът изискваше квалифицирано мнозинство. В това омбудсманът видя заплаха за политическия плурализъм.

Други, оспорени от Манолова, нови разпоредби в Изборния кодекс, предвиждат, че решенията на РИК и ОИК се обжалват в тридневен срок от обявяването им пред ЦИК, а след потвърждаването им пред тричленен състав на местния административен съд. Преди компетентен да се произнася по тях беше Върховният административен съд.

Мотивите за решението още не са известни, тъй като Конституционният съд ще го обяви по-късно.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...