Признания, че бизнесът и сега плаща на партии, след ветото на Радев - 24novini.bg

Признания, че бизнесът и сега плаща на партии, след ветото на Радев

16.07.2019 | 21:31
(0 гласа)

ГЕРБ няма да подкрепят ветото на президента Румен Радев на текстове от Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които беше разрешено финансирането на партиите от фирми, обяви Менда Стоянова.

 

Според нея възможността партиите да бъдат финансирани от юридически и физически лица е регламентирана добре и по този начин би се увеличила прозрачността спрямо това, което в момента се случва.

 

Тя посочи, че е обществено известно, че и в момента има финансиране под масата.

Ако това финансиране стане официално, ще може всеки един да види този, който финансира определена партия, възползва ли се преди или след това от нейните услуги в различни посоки - лобизъм, коментира Стоянова.

НФСБ също няма да подкрепи ветото на Радев. Лидерът на партията Валери Симеонов заяви, че и в момента бизнесът е зависим от политиците.

В България най-богатите и влиятелните хора всъщност са тези, които управляват държавата. Мисля, че на всички е ясно това, но някак си по-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата", убеден е Симеонов. Той изрази съмнения, че посоката за такива манипулации биха били обществени поръчки.

Те и в момента ги получават (бел. ред. обществените поръчки), ако си плащат, заяви Симеонов. Публично известни са процентите на комисионни при изграждане на инфраструктурни обекти, на магистрали, при концесии на плажове и т.н, посочи той.
Симеонов посочи, че би било по-добре да има граница за финансирането.

В случая не мога да се сърдя на президента. Той нито е бил в бизнеса, нито е бил в политиката. Тези въпроси някак не са му добре познати. Той идва от авиацията. Трудно може да се ориентира и лесно става жертва на лош съвет,

коментира депутатът.

 

Другият коалиционен партньор на ГЕРБ – ВМРО обяви, че ще подкрепи ветото на президента и дори изразиха съжаление, че не е наложено и върху намаляването на субсидията на 1 лев.

В мотивите на Радев депутатът Искрен Веселинов видя и аргументите на ВМРО срещу идеята.

Отваряйки вратата за безкрайно финансиране, ние превръщаме партиите в генератор на корупционен риск, каза Веселинов.

От БСП също изразиха подкрепа за ветото и заявиха, че ще търсят всякакви възможности за атака на отвореното финансиране на партиите.  

Именно ДПС дадоха предложението за финансиране от партиите, така че не се очаква тяхна подкрепа за ветото, а това напрактика означава, че ще има мнозинство и забележките на Радев няма да бъдат приети.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...