Ананиев: Предлагаме демонополизация и НЗОК да се конкурира с частните фондове - 24novini.bg

Ананиев: Предлагаме демонополизация и НЗОК да се конкурира с частните фондове

15.07.2019 | 21:00
(0 гласа)

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи идеята на Министерството за промяна на здравния модел в страната.

 

Пред бТВ Ананиев посочи, че според предложенията се запазва солидарният принцип на осигуряване, НЗОК да не бъде монополист, а да се конкурира равнопоставено с частните фондове.

 

Сигурен съм, че преди 20 години, когато е приет настоящият модел, е направено с добри чувства, но през годините тази конструкция започна да се задъхва – изтичат много средства и никой не е доволен - нито лекарите, нито пациентите. Дори сме закъсняли с промяната на модела, заяви Ананиев.

Искаме пациентите да имат право на избор – кой да управлява техните здравноосигурителни вноски, да преценяват сами къде ще получат най-доброто лечение, да бъде напълно информиран за медицинските дейности и цените им. Този модел трябва да осигури контрол върху качеството на лечебната дейност, посочи Ананиев.

За да има равнопоставеност, НЗОК ще може да предлага и доброволно застраховане, както и частните фондове.

Всеки ще може сам да избира здравния фонд, в който да се осигурява. Хората, на които в момента държавата поема здравните осигуровки като пенсионерите и децата до 18 години, също ще могат да изберат различен фонд от НЗОК, добави Ананиев.

 

Фондовете няма да могат да подбират пациентите и няма основание, на което да се прави селекция.НАП ще продължи да събира здравните осигуровки. Ще има осреднена здравна вноска и фондовете ще получават осреднената сума за всеки пациент, поясни министърът.

Той посочи, че до края на годината ще бъдат остойностени медицинските дейности и след това ще се предложат услугите, които да влизат в основния пакет, който ще бъде покрит със задължителната осигуровка от 8%, всичко извън пакета ще се покрива от кешови плащания или допълнителни застраховки.

Според министъра до края на годината ще бъдат подготвени нормативните промени за промяна на модела, а след Нова година очаква те да влязат за обсъждане в Народното събрание.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...