Нов дипломатически скандал с Борисов. И Заев му се ядоса - 24novini.bg

Нов дипломатически скандал с Борисов. И Заев му се ядоса

11.07.2019 | 10:03
(3 гласа)

Ново изказване на премиера на България Бойко Борисов на международна почва разпали страсти на Балканите. Този път думите на министър-педседателя получиха пумен отзвук в Северна Македония. 

 

Премиерът на западната ни съседка Зоран Заев заяви пред медии, че ще реагира на изказването, че Стево Пендаровки е „северномакедонски политик“ и „северномакедонски президент“. Определението е на Борисов и е казано на среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, който се проведе в Сараево.

 

Думите на Борисов са предизвикали недоволство у македонците, а премиерът Заев обясни, че ще изпрати нота (офиоциален дипломатически документ), за да обяснят на българския премиер греката, която е допуснал.

Според Заев изказването е нарушение на Преспанското споразумение, според което беше сменено само името на Северна Македония, но определението към хората продължава да е македонци.

Разбира се, ще реагираме на това. Ще изпратим нота, за да поправим грешките. Понякога дори у дома правим такива грешки, дори експерти. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония, опита се да намали напрежението пред журналистите Заев.

 

След споразумението с Гърция за промяна на името Заев има редица неприятели, а всяко дори безобидно изказване се приема сериозно и да предизвика политически проблеми не само вътре в страната, но и с партньорите. Именно поради изострените отношения на Балканите всяко изказване трябва да бъде премерено и съобразено с протокола и изискванията, което означава, че на екипа на премиера му е нужна още подготовка, за да не се предизвикват подобни страсти. 

Припомняме, че през уикенда скандал се заформи със Сърбия заради изказване на Борисов за Косово. В крайна сметка се оказа, че сърбите са се загубили в превода, но при оптягане на отношенията имаше. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...