Сръбският президент иска среща с Борисов и Радев. Ще оправя отношенията - 24novini.bg

Сръбският президент иска среща с Борисов и Радев. Ще оправя отношенията

Сръбският президент Александър Вучич иска да се срещне с Бойко Борисов и Румен Радев и да оправи отношенията между България и Сърбия. Сръбският президент Александър Вучич иска да се срещне с Бойко Борисов и Румен Радев и да оправи отношенията между България и Сърбия. Архив
07.07.2019 | 19:03
(1 глас)

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич днес увери, че България и Сърбия ще върнат бързо отличните си взаимоотношения и той лично ще се погрижи това да се случи, съобщава БТА. Изказването му идва ден след разразилия се дипломатически скандал между двете страни.

 

 

Сръбският президент допълни, че

ще разговаря с българския си колега Румен Радев и с българския министър-председател Бойко Борисов.

"Лично ще се постарая, ако българските премиер и президент приемат това, в най-скоро време на върнем отношенията си на нивото на отличните връзки", заяви Вучич.

Според него скандалът е "малко преходно недоразумение". 

"Единствената разлика между България и Сърбия е, че България е признала Косово за независима държава. За всичко останало смята, че имаме добри отношения, коит ще продължат да се изграждат",

коментира ситуацията Вучич. 

 

Той напомни, че в Сърбия има българско малцинство ,което трябва да се чувства добре там и да не страда заради такива разногласия.

Изявлението на сръбският президент идва ден след избухналия между двете държави дипломатически скандал, повод за който стана изказване на българският премиер Бойко Борисов.

На пресконференция в Познан той заяви, че бъдещият върховен представител на ЕС по външната политика Жозел Борел, чиято страна не признава Косово за независима държава, трябва да защитава интереса на целия съюз, а не само националния си интерес.

В отговор на това външният министър на Сърбия Ивица Дачич предупреди Борисов да внимава с изказванията си, а българският външен министър Екатерина Захариева извика сръбския посланик в българското външно министерство за разговор в понеделник.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...