БСП се жали на Европа за намаляването на субсидиите - 24novini.bg

БСП се жали на Европа за намаляването на субсидиите

06.07.2019 | 12:36
(0 гласа)

От БСП обявиха, че председателят на партията Корнелия Нинова е изпратила писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България във връзка с приетите промени в Закона за държавния бюджет. 

Става въпрос за приетите в четвъртък поправки, според които партийната субсидия от държавата се намалява от 11 на 1 лева.

Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси. Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес, посочва в писмото си Нинова.

Тя припомня като доказателство думите на премиера Борисовн при внасянето на проекта

„Ще стане накрая като … в много страни милиардерите и олигарсите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените.“

Нинова посочва, че с намаляването на партийните субсидии и допускането на финансиране от юридически лица фундаментално се променят условията на функциониране на демократичната политическа система в България.

 

Политиката се превръща във функция на частни интереси, за които няма гаранции, че ще представляват обществения интерес. В крайна сметка политическите партии ще бъдат задължени да изпълняват услуги на своите донори,

пише в лидерът на БСП.

Тя посочва, че намаляването на субсидиите противоречи на европейските демократични практики, които гарантират политическия плурализъм.

Считаме за свой дълг да уведомим европейските инситутуции за тези антидемократични действия с надеждата за отговор и позиция по този въпрос, обвъща се Нинова към европейските партньори.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...