БСП: Искате всички пари, дори от криминална дейност, защото не миришат - 24novini.bg

БСП: Искате всички пари, дори от криминална дейност, защото не миришат

Филип Попов от БСП заяви, че другите партии искат всички пари, дори и незаконно спечелените. Филип Попов от БСП заяви, че другите партии искат всички пари, дори и незаконно спечелените. Архив
04.07.2019 | 15:58
(0 гласа)

След като приеха на второ четене партийната субсидия да е един лев, а не 11 лева на глас, както беше досега, депутатите отново се скараха. Този път за предложението на ДПС, което се отнася до отвореното финансиране на партиите, с което се позволява на бизнеса да влезе в политиката.

 

 

Във връзка с това предложение лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи пет въпроса към вносителите на предложението Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС, както и към Валери Симеонов и Христиан Митев от НФСБ и към Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя попита дали фирми, които имат задължения към държавния бюджет, които изпълняват обществени поръчки, които са регистрирани в офшорни зони, както и юридически лица, които са  религиозни или са чуждестранни неправителствени организации ще имат право да финансират партиите.

На нейните въпроси обаче нямаше кой да отговори, освен Валери Симеонов, който беше останал в залата. 

"Няма представител на Министерството на финансите, няма представител от Министерския съвет, няма премиер, няма вносители. Какво обсъждаме",

попита Нинова от парламентарната трибуна.

Колегата й Филип Попов застана зад нейното искане, като се аргументира, че "това са въпроси, които касаят националната сигурност на България и трябва да се дадат отговори на тези въпроси".

"Вие искате всички пари. Дори тези, колито са спечелени незаконно от бизнеса. Парите не миришат обаче, нали така колеги",

допълни той.

Антон Кутев също от левицата попита пък Делян Пеевски като какъв ще дойде - потребител на средства, вносител на законодателни промени или дарител на средства.

"Ами той е и трите", категоричен е социалистът.

Според Кутев с тези промени 

"автоматично пускаме търговците в храма".

"С тези текстове узаконяваме богатите, някои от които са спечелили парите си незаконно, да влязат в политиката", допълни той.

В отговор на въпросите на Корнелия Нинова, лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че "вкарвате в манипулация, като вкарвате моето име и това на Карадайъ в едно".

"Нашето предложение е различно от това на ДПС", подчерта патриотът.

Той заяви, че

БСП трябва да прочетат закона, защото и в момента има забрана за спонсориране на партиите от религиозни формации и субекти, НПО-та и чуждестранни фирми. 

"Пак не се разбираме, пак не се изслушваме. Аз и моите колеги оставаме на мнение, че вече има такива текстове", заяви той.

Заради обсъждането депутатите удължиха рагботното си време до приемане на всички промени в Закона за държавния бюджет.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...