КПКОНПИ няма да проверява Мария Габриел заради дупка в закона - 24novini.bg

КПКОНПИ няма да проверява Мария Габриел заради дупка в закона

02.07.2019 | 17:00
(0 гласа)

Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е прекратила производството срещу еврокомисаря Мария Габриел.

Тя трябваше да бъде проверена след сигнал, че е ползвала общинско жилище от 2010 до 2013 година, когато е била евродепутат.

Става въпрос за жилище в квартал Лозенец в София, за което Габриел е плащала по 400 лева при пазарна цена 1200-1600 лева.

От КПКОНПИ, обаче, няма да проверяват по същество сигнала, тъй като са установили, че членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Това, че евродепутатите не подлежат на проверки по закона за корупция, е по-скоро пропуск на депутатите, които се хвалеха, че всички ще бъдат проверявани по този закон, включително и по-нископоставени служители, при които има предпоставки за корупция и конфликт на интереси. В голямото бързано по приемането на текстовете, обаче, са пропуснати евродепутатите.

 

КОНПИ ще изпрати цялата административна преписка на Софийска градска прокуратура, която ще прецени дали да обжалва пред съда решението, че няма конфликт на интереси при казуса с Мария Габриел.

Припомняме, че миналата седмица КПКОНПИ оправда политиците, замесени в скандала "Апартаментгейт" и обяви, че няма конфликт на интереси при купуването на евтини апартаменти от властта. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...