Министър Ананиев не отиде при сестрите, говори само с шефовете - 24novini.bg

Министър Ананиев не отиде при сестрите, говори само с шефовете

Министър Ананиев не отиде при сестрите, говори само с шефовете архив: Булфото
26.06.2019 | 22:30
(0 гласа)

Днес медицинските сестри в болницата във Враца, която е в тежко финансово състояние, очакваха министъра на здравеопазването, за да му споделят проблемите. Той, обаче, не се появи, а медицинските специалисти решиха да му оставят малко болнична храна пред вратата на кабинета в болницата.

От прессъобщение на Министерството на здравеопазването става ясно, че все пак Ананиев е разговарял с шефа на болницата във Враца.

По-късно през деня той обобщи днешната обиколка пред журналисти в София след среща с ръководството на столичната болница „Св. Анна“.

„Различно е състоянието на четирите болници, с които днес се срещнах. В „Св. Анна“ е създадена необходимата организация и с направеното увеличение се постигат нивата на работни заплати, заложени в Колективния трудов договор. В Монтана размерите на възнагражденията максимално ще се приближат до записаното в КТД, заяви Ананиев.

Той посочи, че състоянието на болниците във Видин и Враца е по-тежко. Той подчерта, че държавата в лицето на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването е осигурила необходимия финансов ресурс за увеличение на възнагражденията. Проблемът обаче е, че този ресурс трябва да бъде заработен. Причините това да не се случва са както демографския срив в двете области, липсата на човешки ресурс, който да работи в системата на здравеопазването, така и задълженията на лечебните заведения, обясни ситуацията Ананиев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Според него трябва да се мисли не за областно, а за регионално ниво на медицинското обслужване.

 

Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет.

Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не къде, посочи Ананиев.

Това напрактика означава, че ще има закриване на частот отделенията в болниците, а при подобна идея за болницата във Враца преди месеци имаше протести.

От здравното министерство, обаче, посочват, че идеята за оптимизиране на медицинското обслужване на територията на региона среща подкрепа в представителите на регионалните здравни инспекции, регионалните здравноосигурителни каси и директорите на болници от Враца, Видин и Монтана.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...