Манолова ще сезира Конституционния съд за бетона по морето - 24novini.bg

Манолова ще сезира Конституционния съд за бетона по морето

Манолова ще сезира КС за бетона по морето Манолова ще сезира КС за бетона по морето
24.06.2019 | 16:00
(0 гласа)

Мая Манолова потвърди след срещата си с къмпингуващите, че ще подаде жалба в Конституционния съд срещу поправките в Закона за управление на черноморското крайбрежие.

 

Манолова се срещна днес с представители на Българското кепмер общество и Обединена група „Бетономорие“.

Двете организации протестират срещу промени в Закона за Черноморското крайбрежие. 

Според тях гласуваното законодателство ще ограничи правото на гражданите на свободно придвижване.

Освен това ще бъдат обезобразени и бетонирани последните метри от българското крайбрежие и ще бъде унищожена природата там. Протестиращите се обърнаха с писмо към омбудсмана за съдействие по-рано и тя ги покани на среща.

В отговор Мая Манолова каза: „Ние ще застанем на ваша страна, защото смятаме, че не може да се прави законодателството по този начин, без достатъчно широко обсъждане, без съсловието, общността. В случая -общността на къмпингуващите и собственици на кемпери да бъде изключена от този дебат, който да завърши със заклеймяване на това общество, не може".

България губи от липсата на къмпинги и паркинги за кемпери, обясни арх. Владимир Станимиров от Българско кемпер общество.

"Не знам за каква сума говорим, но ако 2-3 млрд. евро са приходите от туризъм в България, бихме могли да ги увеличим с още поне 10 или 15 процента, ако се развие къмпингарството, ако се развият местата, където могат да отидат хората с палатки, с кепмпери, с каравани".

Мирослава Петрова от „Бетономорие“ обвини властите и строителното лоби за презастрояването на Черноморието.

„Презастроено, бетонирано, обезобразено - знаем в какво състояние е крайбрежието в последните 20 години“, каза тя пред омбудсмана.

Мая Манолова обобщи, че ще призове Народното събрание да преразгледа скандалния законопроект. 

„Ставаме свидетел на поредната сценка за изливане на бетон буквално на пясъка. Не подкрепям отношението на народните представители към този толкова важен законопроект“, каза още омбудсманът.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...