Луксът-дете - бременност по 200-300 лв месечно, раждане от 900 до 2400 лв. - 24novini.bg

Луксът-дете - бременност по 200-300 лв месечно, раждане от 900 до 2400 лв.

Раждането струва от 1000 лв. нагоре в най-евтиния си вариант, а издръжката на бременна от 200 лв. месечно Раждането струва от 1000 лв. нагоре в най-евтиния си вариант, а издръжката на бременна от 200 лв. месечно
23.06.2019 | 13:01
(0 гласа)

В България бременността е като лукс. От проверка на 24новини.бг стана ясно, че всяка бременна жена у нас има право на един преглед месечно след десетата седмица на бременността и още 5 през последните 45 дни, т.е след втория месец, едва два ехографа (изследването, което показва има ли детето сърдечна дейност) и няколко рутинни изследвания като кръвна картина.

 

Извън всички тези изследвания има важни витамини, чиято ниска доза може да е опасна за бебето, които здравната каса не покрива. Освен тях има и редица други важни изследвания, които Касата не покрива. Сред тях са скринингите на детето – от 80 до 140 лева в различните болници, както и редица други манипулации и изследвания за плода и майката.

 

Според сметките средно месечно издръжката на една бременна жена за изследвания, посещения на лекари, скрининг, лекарства, витамини, ехографи и други манипулации излиза около 200-300 лева.

Умножено по броя месеци, в които грижите са наложителни, за много жени това наистина е вече лукс.

От 1 януари тази година болниците са длъжни да публикуват на сайтовете си цените на всички услуги, които предоставят извън поетото от здравното осигуряване, но масово информацията липсва. От оповестените тарифи се вижда, че раждането стартира от 900 лв. и стига 2400 лв.

„Лечебните заведения са длъжни да поставят на общодостъпни места в сградата си информация относно вида и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за начина на заплащането им. Информацията се публикува и на интернет страницата на лечебните заведения или се оповестява по друг обичаен начин, както и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването“, пише в закона.

Тъй като това не е станало, от Министерството на здравеопазването (МЗ) са дали на болниците нов срок – до 14 юни,

за да посочат къде са оповестили ценоразписа си, както и да пратят данните на ведомството. Тъй като данни липсват, информация за цени няма и на сайта на МЗ.

Голяма част от частните болници и някои от държавните не са качили всички цени на предоставяните извън платеното от здравната каса на сайтовете си и в новия срок.

 

Често лечебните заведения ограничават оповестяването на информацията до цената на избора на екип и избора на лекар, които имат нормативен таван – не повече от 900 лв. за екип и 500 лв. за лекар.

Така ако избереш среден пакет за раждане около 1600 лева и 9 месеца си давал по 200 лева, излиза, че една бременна жена трябва да отдели около 3000 лева като в тази цена не влиза нищо за вече роденото бебе като прегледи, дрехи, лекарства, козметика, обзавеждане. 

Ако бъдат вкллючени и всички тези разходи и това е първо дете, то сумата излиза над 6 000 лева, годишната заплата на човек, работещ за минимална такава. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...