Партии милионери: ГЕРБ с 23 млн., БСП 5 млн. лв. в банката - 24novini.bg

Партии милионери: ГЕРБ с 23 млн., БСП 5 млн. лв. в банката

Партиите на Борисов и Нинова са милионери с влогове в милиони лв. в банките Партиите на Борисов и Нинова са милионери с влогове в милиони лв. в банките
15.06.2019 | 13:30
(0 гласа)

Предложението дойде от премиера Бойко Борисов, който се ядосал, че партията му се използва за боксова круша.

А от прибързаността на решението стана ясно, че разчети за това как ще повлияе намаляването на субсидията на партиите, за какво ще бъдат пренасочени средствата, ще има ли други начини за финансиране на политическата дейност, няма.

От партията му приеха предложението скептично, признаха, че е популизъм, но все пак гласуваха.

А според експерти субсидията трябва да се намали, но балансирано, не с популистки действия. От ДБГ обявиха, че имат готов законопроект за поетапно намаляване на субсидиите и слагане на таван на максималната сума, която може да получават партиите . 

Депутатите взеха и друго решение – след като Слави Трифонов опубличи факта, че партиите за взели по над 13 лева на глас, вместо по 11 лева, те ще трябва да връщат надвзети пари от май 2016 година до сега.

Крайният срок за връщането на средствата е края на 2020 година.

А до 7 дни Министертвото на финансите трябва да публикува информация по колко пари дължат партиите. 

Големите партии изглежда, че няма от какво да се притесняват, тъй като имат пари на влог, които могат да използват и след намаляването на субсидиите.

От публикуваните отчети от Сметната палата за 2018 година става ясно, че парламентарните партии имат милиони левове на влог, върху които се трупат и лихви.

От ГЕРБ имат 23,2 млн. на влог като за 2018 година са успяли да заделят цели 5 млн. лева.

От членски внос обаче са събрали 161 000 лева. Нямат нито едно дарение без условие. Субсидията на ГЕРБ за 2018 година е била 15,1 млн. лева. Разходите на партията са 9,2 млн. лева.

Втората по големина партия в парламента – БСП има далеч по-скромни спестявания в банка – 6,4 млн. лева.

От тях Левите държат 1 млн. лева в начност, а другите са в банка. Освен държавната субсидия, която е 12 млн. лева, социалистите 938 000 лева са приходи от членски внос и 327 000 лева от дарения без условие, дарени от 407 души. През 2018 година БСП са си купили и 6 нови неджижими имота, с което имат общо 1175. 

Разходите на партията възлизат на 10,8 млн. лева.

ДПС е с 6,4 млн. лева в банка и 100 000 лева са в брой.

Партията е получила 4,1 млн. субсидия. Те са получили 493 000 лева от членски внос, не са получавали дарения.
Разходите им са около 3 млн. лева.

 

Обединените патриоти си делят субсидия от 4,2 млн. лева, но все пак са успяли да заделят пари.

От ВМРО имат 2 млн. лева в банката като са събрали едва 93 000 лева от членски внос. Партията на Валери Симеонов – НФСБ държи в банката цялата си субсидия за годината, която е 1,4 млн. лева. А от „Атака“ имат 1 млн. лева в брой.

Партията на Веселин Марешки – „Воля“, която получава събсидия от 1,9 млн. лева, разполага с 3,1 млн. лева в банка.

Трябва да се отбележи, че 2018 година беше без избори, т.е партиите са спестили пари от кампании, а през 2019 година вече се проведоха избори за Европейски парламент, в които партиите похарчиха милиони за агитация, а предстоят важните местни избори, при които се очаква разходите да са още по-големи.

Така по всичко изглежда, че намаляването на субсидията няма сериозно да се отрази на представените в парламента и в момента, които са събрали пари напред, но ще нанесе значителен удар на по-малките като бившите партии от Реформаторския блок, лявата АБВ и нововъзникващи, които в момента нямат субсидии, но нямат сериозни запаси и в кампания ще се изправят срещу настоящите „милионери“.

Дори и да се доберат от 1% от гласовете на българите за получаване на субсидия, тя ще е толкова незначителна, че отново няма да им помогне да развиват политическа дейност.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...