Петкова: Най-голямата държавна китайска компания има интерес към АЕЦ "Белене" - 24novini.bg

Петкова: Най-голямата държавна китайска компания има интерес към АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова заяви на площадката на "Белене", че към проекта интерес има най-голямата китайска държавна компания Теменужка Петкова заяви на площадката на "Белене", че към проекта интерес има най-голямата китайска държавна компания Министерство на енергетиката
12.03.2018 | 15:24
(1 глас)

"Има много сериозен инвеститорски интерес от страна на най-голямата държавна китайска ядрена компания CNC. Този интерес е много реален, много осезаем. Но такъв интерес може да се провери доколко е реален в рамките на една процедура, която по всяка вероятност ще бъде стартирана, ако се вземе това решение да се върви към реализация".

 

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова при посещението си на площадката на проекта АЕЦ „Белене“ днес, предаде Нова телевизия.

 

Петкова отиде на терена на АЕЦ "Белене", за да инспектира съхраняването на оборудването за 3 млрд. лв., което държавата плати на руските доставчици.

В края на февруари премиерът Борисов направи предложение за изграждането на атомната централа като общ балкански проект с европейско финансиране. Идеята беше съобщена от него на форума за Западните Балкани в Лондон. Борисов припомни, че реакторите за атомната централа са у нас, но не се използват.

 

 

Вариантите за бъдещето на АЕЦ "Белене" трябва да бъдат изготвени от министър Петкова до 30-и юни, след като парламентът гласува това.

Петкова коментира и сделката за ЧЕЗ, заради която се наложи да подаде оставка. Припомняме, че премиерът първо инициира оставката й, а после, в крайна сметка, не я прие и Петкова остана на поста, въпреки желанието й да не бъде подозирана в конфликт на интереси поради близкото си познанство с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова.

"Това, което публично беше оповестено и от страна на "ЧЕЗ Груп", и от страна на българската компания купувач, е че "Инерком" изрази съгласие държавата да влезе в тази сделка, било то с 34% или с определен контролен пакет от акции. Българската компания даде своето съгласие. Оттук нататък обаче, продавачът е този, който трябва да каже своята дума", коментира енергийният министър Петкова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...