ВМРО предлага нови документи за чужденци с български корен (видео) - 24novini.bg

ВМРО предлага нови документи за чужденци с български корен (видео)

ВМРО предлага нови документи за самоличност за чужденците с български произход 24новини.бг/ Мария Йорданова
13.06.2019 | 11:26
(0 гласа)

От ПГ на ВМРО внасят законопроект за нов вид лични документи, с който се дава възможност на хората с български произход, които нямат българско гражданство, да пребивават на територията на България, да учат, работят и живеят в България и свободно да се предвижват в Европейския съюз. 

 

 

Промените в Закона за българските лични документи бяха представени от депутата Юлиан Ангелов. По неговите думи промените в Закона за личните документи няма да повлияе на други закони.

С промените се предвижда хора с български произход, които нямат българско гражданство да могат да получат такава карта в рамките на три месеца, след като заявят, че я искат. Документът ще е валиден десет години и може да бъде подновен след изтичането на валидността му. 

„С този документ ще доведем една свежа кръв в държавата, едни нови кадри за бизнеса“, допълни Ангелов.

По думите му не е ясен броя на лицата, които се очаква да подадат заявление за такъв документ.

"Идеята е да се подпомогнат нашите сънародници зад граница, които живеят на територията на Украйна, Молдова, Албания, Сърбия и други държави",

обясни той и допълни, че

"законопроектът е разработен, защото българите зад граница имат много проблеми с получаването на българско гражданство."

В Полша и Гърция има подобни карти, вид личен документ. В Полша се нарича „карта поляка", обясни той.

Ние предлагаме в България да се нарича „карта българин“, казва Ангелов.

Кандидатите за картата ще отговарят на изисквания, като за получаване на българско гражданство. Освен, че ще трябва да докажат българските си корени, кандидатите ще трябва да докажат и чисто съдебно минало, с което не застрашават националната сигурност на България.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...