Борисов навършва днес 60 години... като хаджия - 24novini.bg

Борисов навършва днес 60 години... като хаджия

Днес премиерът Борисов има рожден ден, навършва 60 години Днес премиерът Борисов има рожден ден, навършва 60 години
13.06.2019 | 10:51
(2 гласа)

Днес премиерът Борисов навършва 60-годни. Миналата година на този ден той бе на посещение в Израел и стана хаджия, като получи торта, корона и рицарски орден. Борисов е роден е през 1959 година в Банкя, баща му е служител в Софийско градско управление на МВР, а майка му начална учителка. Има сестра Красимира, която е лекар.

 

Миналата година депутатите на ГЕРБ събраха по 200 лева за подарък.

Тази година почерпиха жуналистите в парламента с бонбони "Delizia Per Voi" ("Радост за вас" в превод).

Борисов завършва школата на МВР в Симеоново в специалността "Противопожарна охрана".

Години наред работи в Пожарната и системата на МВР.

В началото на демокрацията създава фирма „Ипон-1“ ООД за охраната на видни личности като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.

След назначаването му на държавен пост през 2001 г. Борисов се оттегля от бизнеса си.

Тогава е назначен на длъжност главен секретар на МВР, като до 2004 г. от звание „майор“ израства до „генерал-лейтенант“.

След конфликт с вътрешния министър през 2005 г. Борисов напуска НДСВ

и се явява като независим кандидат в частичните кметски избори в София, стига до балотаж срещу Татяна Дончева - кандидат на БСП тогава, и е

избран за кмет на София с убедително мнозинство (над 68 %).

През 2006 година Борисов оглавява сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ), като му става „неформален лидер“, тъй като е кмет.

След това създава заедно с Цветан Цветанов партия "ГЕРБ" и през 2010 г. става председател на партията. През времето на мандата му като кмет партията се председателства формално от Цветан Цветанов, с който в момента Борисов разтрогна отношенията си. Стигна се и до оставка на Цвтанов от всички постове в ГЕРБ и парламента след като името му бе замесено в скандалите с луксозни имоти "Апартаментгейт".

Борисов три пъти е бил премиер.

За първи път от 2009 до 2013 г. (първо правителство на ГЕРБ), след това през времето от 2014 г. до началото на 2017 година (второ правителство - с Реформаторите) и след това от май 2017 г. до момента (трето правителство - с "патриотите").

В свободното от политиката време практикува тенис и футбол.

Играе в отбора на "Бистришките тигри".

Борисов не празнува публично рождения си ден.

Още от възкачването му на стола на властта, преди повече от 15 години, рожденият ден на държавника е повод за тържествена процесия с подаръци пред кабинетите на властта, които той е обитавал в центъра на столицата. От няколко години обаче, Борисов става все по-аскетичен и прекарва рождения си ден на работни посещения, планувани предварително, в чужбина, с което пресича ентусиазма на антуража си и на политическия елит да блесне пред премиера с размера на уважението си, демонстриран чрез подаръци.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...