НС гласува дали партийната субсидия да е един лев - 24novini.bg

НС гласува дали партийната субсидия да е един лев

Мария Йорданова 12.06.2019 | 08:33
(0 гласа)

В дневния ред на депутатите за днес е първо четене на промени в Закона за държавния бюджет, с които партийната субсидия от държавата да се намали от 11 лева на 1 лев. Това става ясно от проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. 

 

 

Вносител на законопроекта е Министерският съвет. В мотивите към промените вносителят пише, че

с намаляването на държавната помощ за партиите ще се отговори на обществените очаквания да се изразходват по-малко публични средства за политическите партии. 

Според написаното в мотивите

годишната икономия на държавния бюджет за оставащите шест месеца от 2019 година ще бъдат в размер на 14.6 млн. лв.

С промените годишните субсидии на партиите за тази година ще бъдат преизчислени - от началото на годината до края на юни по 11 лева на глас, а от 1 юли до края на година по един лев на глас. 

Припомняме, че миналата седмица, на 6 юни, в четвъртък,

премиерът Бойко Борисов се появи в Народното събрание и обяви, че ще внесе законопроект, с който партийната субсидия да стане един лев.

Тогава от БСП заявиха, че "Борисов действа прибързано, джаста-праста" и че са съгласни субсидията да е по-малка, но не и да е един лев, от ДПС определиха промяната за популистка, "Атака" и НФСБ подкрепиха предложението, а от ВМРО също като БСП подкрепят по-ниска помощ от държавата, но да е повече от един лев на глас.

Същият ден се проведе извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси в парламента и законовите промени бяха приети на първо четене в комисия. 

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...