ВАС решава за жалбата на Иванчева срещу Пеевски - 24novini.bg

ВАС решава за жалбата на Иванчева срещу Пеевски

12.06.2019 | 08:00
(0 гласа)

Днес пленумът на Върховния административен съд ще се събере заради постъпила жалба срещу отказа на Мустава Карадайъ и Делян Пеевски да станат евродепутати. 

 

Жалбата е от бившия кмет на район „Младост“ в София Десислава Иванчева, която единствена от 318 кандидати за европарламента пусна жалба срещу незаконното решение на ЦИК.

 

Припомняме, че за ситуацията алармира председателят на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев, а миналата седмица от партията обявиха, че търсят смелчага сред кандидатите, които да обжалва решението на ЦИК.

ВАС има право да оспори законността на проведените европейски избори или законността на избора на отделен член на Европейския парламент,

уточниха от съда.

Освен това те могат да вземат решение за сезиране на Конституционния съд по казуса като да поискат той да се произнесе пио законността на избора.

 

Сред мотивите на Иванчева в жалбата е, че зачетените от ЦИК заявлени на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят съгласието си за участие във вота след провеждането на самите избори е институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.

ЦИК отрече да е нарушавал закона, а говорителят Александър Андреев заяви, че двамата са оттеглили съгласието си да бъдат избирани за евродепутати преди да бъдат обявени имената им.

Според бившия член на ЦИК Цветозар Томов решението на комисията не е правилно, тъй като те нямат право да пренареждат листата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...