Ананиев обвини Манолова, че създава хаос - 24novini.bg

Ананиев обвини Манолова, че създава хаос

11.06.2019 | 18:26
(0 гласа)

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отговори с официално писмо, публикувано на сайта на институцията, на обвиненията на националния омбудсман Мая Манолова. 

По-рано днес на протеста на медицинските сестри в Стара Загора Манолова обвини министъра в лъжи и отказ от реформи, тъй като до момента не е спазено нито едно от обещанията към протестиращите медицински специалисти.

 

Като пример тя посочи, че въпреки обещанията до 20 април да има нови проекти на закони за съсловните организации, такива няма. Няма и нова методика за определяне работните заплати на медицинските специалисти, както и обещаното стартовата заплата от 1 юни да бъде 950 лева.

Ето и официалният отговор на министър Ананиев:

 

Уважаема госпожо Омбудсман,

Не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни.

В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно – че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих.

Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари – предназначени основно за общински и областни болници.

Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения.

Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел.

Обещах методика. Тя е готова. Представих я пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване. В момента постъпват техните предложения и се надявам в кратки срокове да бъде финализирана.

Госпожо Манолова,

не съм обещавал „до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации“, както твърдите. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната инициатива.

Г-жо Омбудсман,

Не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата.

 

Утре медицинските сестри излизат на протест пред болница Тодкуда в защита на заплашената от уволнение Мая Манолова и за отстояването си на исканията за достойно заплащане и по-добри условия на труд. Протест ще има и пред сградата на община Пловдив. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...