МРРБ наложили 863 финансови корекции по ОПРР - 24novini.bg

МРРБ наложили 863 финансови корекции по ОПРР

22,6 млн. лева са финансовите корекции по ОПРР досега 22,6 млн. лева са финансовите корекции по ОПРР досега
10.06.2019 | 20:31
(1 глас)

От Министерствто на регионалното развитие и благоустройството информираха, че след извършени проверки са установили 863 нередности по възлагане на обществени поръчки по Оперативна програта „Региони в растеж“ 2014-2020. 

 

За тези нарушения са наложени финансови корекции на стойност 22,6 млн. лева.

 

Сред нарушителите е и Столична община като към днешна дата приспаднатата сума е в размер на около 1,6 млн. лв. От МРРБ не уточняват за кои обекти става въпрос, но малко по-рано днес стана ясно, че таква сума е наложена като корекция за проектите за ремонт на централната градска част на София.

Само проектите за центъра на София са на стойност 40 млн. лева, което означава, че корекциите от 22,6 млн. лева са незначителна част от раздадените европейски средства.

Сред допуснатите нарушения от институциите при възлагането на поръчки са -залагане на неправомерни критерии за подбор, методика или показатели за възлагане. Пропуските се допускат основно при административната подготовка на тръжната документация, посочват от МРРБ, а в превод означава, че общините и останалите институции са залагали критерии, които са ограничили достъпа на част от фирмите до поръчките. Публична тайна е, че залагането на определени критерии в някои случаи се прави с цел ограничаване на кандидати и подбор на „точни“ изпълнители.

 

По наложените до момента корекции от страна на бенефициентите са инициирани 559 съдебни административни производства. До този момента с влязло в сила решение на съда в полза на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са завършили 131 от тях. 7 дела са в полза на жалбоподателя, уточняват от ведомството.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...