Надигнаха се плочи на „Графа“, Фандъкова обещава глоби - 24novini.bg

Надигнаха се плочи на „Графа“, Фандъкова обещава глоби

Топлото време надигна плоча на трамвайното трасе на "Графа" Топлото време надигна плоча на трамвайното трасе на "Графа" снимка: Фейсбук
10.06.2019 | 16:03
(0 гласа)

В неделния ден, който беше втори по-горещ след обилните валежи, граждани публикуваха в социалните мрежи снимка на повдигнати плочи на трамвайното трасе на ул. „Граф Игнатиев“.

 

Днес от Столична община съобщиха, че техни експерти са направили рповерка като са установили, че причина за надигането на плочите е температурно разширение на напречните отводнители, които са монтирани директно до релсите. А от фирмата побързаха да замажат плочата, за да не се личи повдигането й. 

 

grafa plocha

Гражданите се шегуват в социалните мрежи, че по „Графа“ минава основната тектонична плоча между Европа и Африка и тя е причина за нагъването. А други се питат какво ли могат да очакват след още няколко дни затопляне – в дъжда видяхме езера, след първите жеги надигнати плочи, а след обще малко промени на времето може и релсите да запеят, шегуват се потребителите.

Това е поредният проблем с ремонта за милиони левове затова и столичния кмет Йорданка Фандъкова побърза да коментира темата.

„Мен не ме интересува вече честно да ви кажа обясненията на когото и да било и оправданията, защото над този обект продължават и работеха огромна група от инжeнери. И продължават да се установяват дефекти. Аз не мога да стоя безучастна, затова

обявявам налагането на максималната санкция за този участък на изпълнителя, която е в размер на 280 хиляди лева“,

заяви тя.

 

С което отговори на очакванията на гражданите отново да обещае глоба за изпълнителите. Но търпението им вече се изчерпва.

С тази глоба наложените санкции на „Джи Пи груп“ за ремонта на „Графа“ възлизат на близо половин милион лева.

А общата сума на обществената поръчка за ремонта е 24.5 милиона лева. Което означава, че въпреки некачественото изпълнение, глобите са близо 50 пъти по-малки от взетата от „Джи Пи груп“ сума.

От друга страна МРРБ наложи санкции на Столична община за възлагането на обществени поръчки за ремонтите в центъра на стойност 1,5 млн. лева. Според МРРБ от СО са поставили условие за кандидатстване по обществената поръчка, което е ограничило кандидатите. Това решение обаче ще бъде обжалвано, обяви Фандъкова. Иронично е, че финансовата корекция на МРРБ е заради поставяне на условие за по-високо образование на инженерите, а проблемите все пак са големи. 

Търговци обявиха, че ще съдят Столична община заради ремонта, тъй като продължи много повече от предвиденото 

Още при откриването на обекта след осем пъти отлагане Фандъкова обяви, че наложените санкции са 290 хил. лева

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...