Борисов смени осем министри за 2 години (списък) - 24novini.bg

Борисов смени осем министри за 2 години (списък)

Кабинетът Борисов три сменя осми министър за година и половина от общо 20 в състава си Кабинетът Борисов три сменя осми министър за година и половина от общо 20 в състава си
Мария Йорданова 10.06.2019 | 19:30
(0 гласа)

На 15 май депутатите в 44-то Народно събрание гласуваха със 121 гласа "за" новият министър на земеделието, храните и горите да бъде Десислава Танева. Тя наследява на поста Румен Порожанов, чиято оставка бе гласувана същия ден заради скандала с къщите за гости, отклонили 10 млн.лв. държавни пари.

Танева е осмият нов министър в състава на кабинета "Борисов -3" от общо 20 министри.

Всеки трети министър е бил сменен от деня на клетвата на 4 май 2017 г. до днес - общо 24 месеца.

Оставката на Порожанов дойде няколко дни, след като в няколко публикации се твърдеше, че

земеделският министър има връзка с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Преди рокадата Порожанов-Танева Бойко Борисов смени други 7 министъра:

На 30 октомври 2017 г. министъра на здравеопазването Николай Петров подаде оставка, след телевизионно разследване, че като директор на Военномедицинска академия е давал обществени поръчки в конфликт на интереси.Оставката му е приета от министър-председателя Бойко Борисов. На 10 ноември 2017 г. за министър на здравеопазването е избран Кирил Ананиев.

На 25 август 2018 г. автобус катастрофира на пътя Своге-София при разклона за село Лесковдол. До 8 октомври 2018 г. жертвите на катастрофата са 20, включително починалите в болницата. Основната причина се оказва лошия път и в резултат на това на 31 август трима министри – на регионалната развитие и благоустройството Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски, на вътрешните работи Валентин Радев подават оставка. На 20 септември 2018 г. оставките им са приети. Назначени са трима нови министри - Петя Аврамова на МРРБ, Младен Маринов - на МВР и Росен Желязков на транспорта.

На 21 ноември 2018 г. след продължителни протести на майки на деца с увреждания, настояващи вицепремиера Симеонов да напусне поста си, след като е използвал (спрямо тях и децата им) думите "кресливи жени" и "уж болни деца", лидерът на НФСБ подава оставката си като заместник министър-председател на 16 ноември 2018 г. Оставката е приета от премиера Борисов. На 21 ноември 2018 г. мнозинството в парламента освобождава Валери Симеонов и одобрява Марияна Николова за вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика. Дотогава Николова е началник на политическия кабинет на вицепремиера Симеонов.

От 20 декември 2018 г. с решение на Народното събрание се закрива министерството на европредседателството. С друго решение на парламента в сила на 1 януари 2019 г. Лиляна Павлова е освободена като министър на европейското председателство.

На 5 април 2019 г. народните представители гласуват освобождаването на Цецка Цачева. Тя подаде оставка на 23 март от поста министър на правосъдието заради т.нар. скандал "Апартаментгейт". Номинираният от премиера Борисов Данаил Кирилов (дотогавашен председател на правната комисия към парламента) е избран за министър и полага клетва.

На 14 май Румен Порожанов подава оставка като министър на земеделието, горите и храните и е заменен на 15 май от Десислава Таева на поста.

Дали ще има следваща смяна? Статистиката на промените в кабинета "Борисов-3" показва, че на всеки три месеца си отива по един министър. Така следващият се очертава да си тръгне през август.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...