Все пак БОЕЦ и Иванчева сезираха КС за мандата на Пеевски (видео) - 24novini.bg

Все пак БОЕЦ и Иванчева сезираха КС за мандата на Пеевски (видео)

БОЕЦ и Десислава Иванчева внесоха жалба против решението на ЦИК да освободи от места в листата на ДПС Пеевски и Карадайъ Facebook/ БОЕЦ
10.06.2019 | 11:30
(1 глас)

До изтичането на крайния срок, в петък, никой, освен БОЕЦ и Десислава Иванчева, не се осмели да пусне жалба в Конституционния съд срещу незаконното решение на ЦИК. С него което Комисята позволи на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да се откажат от местата си в листата на ДПС за евродепутати, въпреки че вече се бяха явили на избори с тази листа, и да не замината за Брюксел като евродепутати.

Решението е в разрез със закона, тъй като

отказът от мандат на избран евродепутат става само в Брюксел, пред европарламента, не пред родната ЦИК.

В началото на седмицата председателят на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев обяви, че се търси смелчагата от всички 318 кандидати и техните партии, които да се осмелят за внесат жалбата в Конституционния съд.

Самият Делчев няма това право, защото не е участвал в изборите, но като юрист и бивш член на Правната комисия от Реформаторите познава Изборния кодекс добре.

Жалба не пуснаха до крайния срок в петък нито евродепутатите от ГЕРБ, нито тези от БСП, нито от ВМРО, нито Радан Кънев.

Така те на практика се затвориха очите пред нарушението на закона и погазването на върховенството на правото. И ако за другите е разбираемо, то за "реформатора" Радан Кънев, юрист по образование и вносител на промените в Изборния кодекс в миналия парламент, и уж върл противник на Пеевски и ДПС, отказът да сезира съда е необясним.

Или е обясним със страх и политически сметки.

"Никоя от парламентарните партии, както и никой от извънпарламентарната опозиция, не обжалва",

написа Делчев в петък, след изтичането на срока за обжалване.

"Казвам го с тъга, пордължава той, защото, мисля си, борбата за законност иска и действия, а не само думи", пише във Фейсбук още той.

"Една жалба, все пак, беше подадена. Пожелавам успех! Дано законът надделее над сметките", пише още Делчев, като

визира жалбата на Движение БОЕЦ и Десислава Иванчева, които все пак сезираха Конституционния съд за решението на ЦИК.

Припомняме, че ЦИК отрече да е нарушавал закона, а говорителят Александър Андреев заяви, че Пеевски и Карадайъ са оттеглили съгласието си да бъдат избирани за евродепутати преди да бъдат обявени имената им.

Според бившия член на ЦИК Цветозар Томов решението на ЦИК не е правилно, тъй като от ЦИК нямат право да пренареждат листата.

В разгара на този спор ЦИК взе решение, че Мария Габриел трябва да се оттегли като евродепутат пред Европейския парламент, а не както Пеевски и Карадайъ - пред ЦИК.

Сега съдът трябва да се произнесе дали ЦИК законно е освободила от мандатите им на избрани евродепутати Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от ДПС.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...