След протестите на Горубляне президентът Радев сезира съда за закон - 24novini.bg

След протестите на Горубляне президентът Радев сезира съда за закон

Протестиращите от Горубляне потърсиха Румен Радев, той сезира КС за Закона за държавната собственост Протестиращите от Горубляне потърсиха Румен Радев, той сезира КС за Закона за държавната собственост 24новини.бг/ Мария Йорданова
09.06.2019 | 09:00
(0 гласа)

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за Закона за държавната собственост, обявиха от пресцентъра на президентството през седмицата.

Радев наложи вето на същите поправки, но депутатите не се съобразиха с бележките му и приеха текстовете отново.

Искането на държавния глава е да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост.

Именно заради тези законодателни промени преди няколко седмици жители от Горубляне излязоха на протест пред сградата на Президентството.

Според президента не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост

и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.

 

Преди дни протестиращи от "Горубляне" внесоха писмо и до омбудсмана Мая Манолова, с което я призовават да сезира Конституционния съд за поправките в Закона за държавната собственост. 

Миналата неделя протестиращите от Горубляне отложиха протеста заради лошото време в столицата, но днес отново се канят да блокират "Царигардско шосе", както правят това вече месеци наред. Причината е, че са им взети имотите, а не им се изплащат от Столична община именно на базата на текстове в този закон. Гражданите нарекоха това "национализация на частни имоти".

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...