Пламен Георгиев: Няма депутатите да ми кажат кого ще взема в комисията - 24novini.bg

Пламен Георгиев: Няма депутатите да ми кажат кого ще взема в комисията

Пламен Георгиев твърди, че няма депутатите да му кажат кого ще избере в антикорупционната комисия Пламен Георгиев твърди, че няма депутатите да му кажат кого ще избере в антикорупционната комисия
11.03.2018 | 18:42
(1 глас)

"Няма депутатите да ми кажат кого ще предложа в комисията. Аз ще избера хора, които са професионалисти във всяка една сфера“.

Това каза в студиото на предаването "120 минути" председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев.

В петък народните представители го избраха за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

По думите му съставът на комисията щял да бъде лично негов избор, но твърдението му не е постижимо с оглед на политическата практика на ГЕРБ и ДПС. Георгиев, предложен от управляващата партия на Бойко Борисов, трябва да предложи свой заместник и трима членове, които се гласуват от депутатите. Следователно Георгиев, по силата на закона, приет от ГЕРБ, ще се наложи да съобрази с тяхната воля състава на колегиалния орган, който оглави. Тук следва да се припомни обаче, ча след като законът бе приет в края на декември 2017 година, последва вето от президента Радев. Ветото бе перодоляно от депутатите на 12 януари 2018 г. със 146 гласа "за", 76 "против" и без въздържал се. Тогава впечатли гласуването на 19-те народни представители от ДПС, които бяха в залата. Те единодушно подкрепиха проекта на ГЕРБ за антикорупционнния закон и гласуваха против ветото на президента.

Така става ясно, че ако Пламен Георгиев иска депутатите да изберат предложените от него хора, тези хора трябва да са приемливи за ГЕРБ и ДПС. И ако той ги нарича професионалисти, трябва да се има предвид близки до кръговете на ГЕРБ и ДПС професионалисти, а не независими експерти. Мандатът на комисията е 6 години. Тя няма да разглежда неподписани сигнали, за разлика от Службата за борба с измамите ОЛАФ, която разглежда и се сезира по анонимни сигнали. При избора на Пламен Георгиев в пленарната зала имаше пререкания, нападки и обвинения, че е зависим от правителството, защото е бил назначаван за заместник-министър, което е политически пост.

 

 

Георгиев обясни в bTV, че е разочарован от ниското равнище на дебата в залата и каза, че няма да позволи да се правят внушения за зависимисти, понеже никога не е бил член на политическа партия.

След дебата в НС получих обаждания от депутати, които ми казаха „Нищо лично, това е просто политика“, разказа Георгиев и добави, че не приема такава политика. "Нямам нищо, от което да се притеснявам и съм омерзен от ниското ниво на този дебат“, посочи също председателят на Антикорупционния орган. Той заяви, че "за всеки, срещу който имаме сигнал, ще бъде обработен естествено“, демонстрирайки  намерениеда не се съобразява с политическата принадлежност на висшите служители, срещу които има сигнали за корупция.

Пламен Георгиев добави също, че ако не е била създадена антикорупционната комисия, той е щял да се върна в прокуратурата, но там вече не виждал предизвикателства.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...