ДБГ: Пеевски незаконно се отказа от евродепутат, ЦИК наруши закона - 24novini.bg

ДБГ: Пеевски незаконно се отказа от евродепутат, ЦИК наруши закона

Делчев съобщи, че Делян Пеевски не може по закон да се откаже от листата, както гласи молбата му в ЦИК и ЦИК съзнателно е нарушила закона Делчев съобщи, че Делян Пеевски не може по закон да се откаже от листата, както гласи молбата му в ЦИК и ЦИК съзнателно е нарушила закона
02.06.2019 | 17:03
(0 гласа)

Отказът на Делян Пеевски от листата на ДПС след края на изборите е абсолютно незаконен. Той не може да се оттгели от листата, а да се откаже от мандата. Но отказът се прави в Брюксел, при започването на сесията на новия Европейски парламент. Дотогава никой не може пред ЦИК в страната си да се отказва, а камоли ли да се оттегли от листа, след вече приключили избори, както Пеевски и Карадайъ направиха.

 

Това заяви в петък пред bTV Димитър Делчев, лидер на "Движение България на гражданите", юрист и бивш член на Правната комисия в Парламента. Той бе категоричен, че всички избрани евродепутати от всички партии знаят за този нон-сенс и знаят, че е абсолютен прецедент в Европа, но си мълчат.

 

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще обжалва ли този незаконен отказ, попита още Делчев. И ще попита ли членовете на ЦИК от ГЕРБ, гласували в полза на незаконния отказ на Пеевски, добави той. 

Отказът на Пеевски и Карадайъ са фрапиращо погазване на закона и ЦИК се съгласява и си затваря очите, каза той.

По думите на Делчев секи може да обжалва това погазване на правото. Затова питам дали например премиерът Бойко Борисов ще го обжалва, за да защити върховенството на закона, каза той.

След това от партията пуснаха официална позиция до медиите, че ЦИК наруши закона като при обявяването на имената на евродепутатите не съобщи тези на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

Има право да го направи, само ако те вече са заминали за Брюксел и там пред ЕП са декларирали волята си да се откажат. В момента те са заявили, че искат да бъдат заличени от листата, но с дата 30 май - тоест 4 дни след изборите. Как човек да бъде заличен от листа на избори, в които се е явил и дори е водил тази листа, описа абсурда Делчев.

Пеевски и Карадайъ трябва да напуснат българския парламент като вече избрани за евродепутати и при първата сесия на Европарламента ще са в несъвместисмост, тоест

ще са без статут на депутати и имунитет у нас, но пък вече ще могат да се откажа от евродепутатското си място.

Едва тогава ЦИК може да обяви кой ще ги замести, обясни Делчев. А ЦИК наруши закона, категоричен е юристът.

По думиите му и миналия път, когато Пеевски се е отказал от евродепутатското си място, е било незаконно,

последавло е решение да се узакони, но трима членове на ЦИК са отказали да го подпишат. Сега той повтаря прецедента и представителите на ГЕРБ и БСП в ЦИК са го подкрепили.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...