Президентът Радев с вето на Закона за държавната собственост - 24novini.bg

Президентът Радев с вето на Закона за държавната собственост

Президентът Радев с ново вето Президентът Радев с ново вето
27.05.2019 | 10:28
(0 гласа)

Държавният глава Румен Радев наложи вето на приетите промени в Закона за държавната собственост, съобщиха от президентството. 

В текста на ветото Радев изразява подкрепа към основната цел – оптимизиране и ускоряване на изграждането на значими национални обекти, но според него има риск под този знаменател да бъдат вписвани обекти, които не са от обществена значимост.

Според президента не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост

и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.

Радев уточнява, че и в момента предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за важни национални обекти като магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др, но през закона се създава възможност подобен статут да получават обекти според решение на Министерски съвет, а как ще се случва това няма ясни критерии.

Според Радев законът може да засегне частни имоти, без гаранции, че ще бъдат обекти за обществено ползване.

Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин.

Това е второто вето, което Радев налага при опит за промяна на Закона за държавната собственост след като такова беше наложени и през октомври 2018 година.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...