Борисов прави първа копка на газопровода България-Гърция - 24novini.bg

Борисов прави първа копка на газопровода България-Гърция

Днес премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас откриват първата копка на газовия интерконектор България-Гърция. Днес премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас откриват първата копка на газовия интерконектор България-Гърция.
Мария Йорданова 22.05.2019 | 10:30
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас днес, четири дни преди евроизборите, ще дадат началото на изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

 

 Припомняме, че в края на миналия месец Борисов обеща първата копка да бъде на 20 май.

Церемонията за откриване нанстроителните дейности по проекта ще започне в 11.30 ч. на пътя преди ГКПП „Маказа“, близо до село „Кирково“.

Борисов и Ципрас ще се срещнат на четири очи и ще обсъдят сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната, транспортната и инфраструктурната връзка на Балканите.

Интерконекторът ще доведе до разнообразни източници на природен газ. Общата му стойност е 220 млн. евро. Дължината на интерконекторът е 182 км, от които 150 км са в България.

С него ще можем да получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, както и доставки от терминала на Александруполис за втечнен природен газ от Алжир, САЩ, Катар, Египет, Израел и др.

Газовата връзка България-Гърция е важен за сигурността и конкурентоспособността на енергийния пазар в Европейския съюз. Проектът е приоритетен от гледна точка на диверсификацията на източниците и доставките на газ за България и Югоизточна Европа.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...