Борисов, санирането и предизборните трикове - 24novini.bg

Борисов, санирането и предизборните трикове

21.05.2019 | 19:29
(1 глас)

Националната програма за енергийна ефективност, позната като Програмата за саниране, която излезе на данъкоплатците цели 2 млрд. лева, финансирала санирането едва на 2022 блока, е на път да се завърне точно преди местните избори. 

 

Това стана ясно от разговор, който повече прилича на ниско бюджетен рекламен клип,

между премиер Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и кмета на град Пазарджик Тодор Попов.

Борисов шофира, но това не му пречи да обсъжда важни национални теми.

Попов показва на Борисов и Дончев санираните блокове и посочва, че програмата трябва да продължи. Но вицепремиерът му отвръща, че така програмата не е честна, защото се взимат пари от всички и се дават за саниране на домовете на много малко хора.

А Борисов отбелязва, че за санирането на всички блокове са нужни около 15-16 млрд. лева и припомня, че Сдружението на общините, на което Попов беше председател, не е защитило правителството от атаките срещу програмата.

Малко по-късно пред журналисти Борисов обяви, че

програмата за саниране ще продължи, но по нов начин.

В момента от МРРБ обмислят различни варианти за продължаване на програмата. Един от тях е да има 20% съфинансиране от собствениците като с годините този процент да се увеличава.

Така дни преди европейските избори и само шест месеца преди местните избори премиерът обеща на хората, че програма ще има, държавата ще им санира жилищата.

 

Но скритият подтекст e  в извършеното саниране, където първенци са Бургас, Благоевград, Хасково, Пазарджик, Стара Загора – все общини с кмет от ГЕРБ.

Т.е. 6 месеца преди местните избори Борисов казва на хората да гласуват за кметовете на ГЕРБ, за да им санират блоковете.

А времето е избрано повече от добре – хем част от хората ще го чуят преди Европейските избори, хем до местните има време да се поговори повече, кметовете също да обещаят и дори предложат различни варианти за продължаване на програмата, а защо не да обещаят на фирми и граждани, че ще има и за тях – за едните поръчката, за другите новия облик на блока. 

Първият път програмата стартира точно преди Местните избори през 2015 година с бюджет от 1 млрд лева, който беше удвоен след това. 

Така на практика изглежда, че управляващите подготвят нов трик, който да увеличи подкрепата за тях на следващите избори,

Опозията от леви и десни нямам какво друго да предложи, освен промяна, а защо гражданите да искат промяна, като им предлагат безплатни услуги. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...